Članak

NAKON KRAĆE BOLESTI

Preminuo Goran Salihović, bivši glavni tužilac Bosne i Hercegovine

(Patria) - Bivši glavni državni tužilac Goran Salihović preminuo je sinoć u 65. godini. Salihović je preminuo sinoć na UKC Tuzla nakon kraće bolesti.

Njemu je u novembru prošle godine otkriven rak želuca nakon čega je proveo neko vrijeme u bolnici i na kućnom liječenju.

Izgubio je bitku sa opakom bolešću.

Goran Salihović rođen je u Tuzli 1959. godine.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1986, a već naredne godine se zapošljava kao operativni analitičar u Službi unutrašnjih poslova u Lukavcu.

Nakon dvije godine provedene u policijskoj službi, Salihović započinje karijeru u pravosuđu − prvo je bio sudija Općinskog suda za prekršaje u Lukavcu pa godinu dana i predsjednik ovog suda. Početkom rata 1992. godine prelazi u Viši sud za prekršaje u Tuzli, a dvije godine kasnije je imenovan za predsjednika Općinskog suda za prekršaje u Tuzli.

Ovom pravosudnom institucijom rukovodi narednih osam godina, nakon čega, izborom za predsjednika Kantonalnog suda za prekršaje u Tuzli, ponovo napreduje u karijeri.

Na toj funkciji se zadržao do 2005. godine kada seli u Sarajevo na čelo Općinskog suda. Narednih osam godina Salihović rukovodi najvećim lokalnim sudom u zemlji, a sljedeći iskorak u karijeri uslijedio je u februaru 2013. kada je izabran na čelo Tužilaštva BiH.

#GoranSalihović #KantonalniSud #Lukavac #OpćinskiSud #PravniFakultet #Sarajevo #TužilaštvoBosneiHercegovine #UKCTuzla #BiH