Članak

BEJRUT

Iranski visoki diplomata potvrdio razgovore Teherana i Washingtona

(Patria) - Vršilac dužnosti iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri rekao je da je njegova vlada bila uključena u pregovore s najvećim neprijateljem Sjedinjenim Američkim Državama čiji je domaćin zaljevski sultanat Oman, javio je AFP.

Upitan o tome na konferenciji za novinare tokom posjete Bejrutu, Bagheri je rekao „uvijek smo nastavljali pregovore... i oni nikada nisu stali“.

Washinngton i Teheran nemaju diplomatske odnose od Islamske revolucije u Iranu 1979. godine. Britanski dnevnik Financial Times objavio je u martu da je Bagheri bio uključen u indirektne pregovore sa Sjedinjenim Državama u Omanu početkom 2024. godine, u pozadini pojačanih regionalnih tenzija zbog rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. SAD su bliski saveznik
Izraela i glavni pružatelj vojne pomoći, dok Iran podržava Hamas.

Bagheri je u ponedjeljak došao u Liban na svoje prvo putovanje u inostranstvo otkako je preuzeo privremenu ulogu nakon smrti Hosseina Amir-Abdollahiana u helikopterskoj nesreći prošlog mjeseca u kojoj je poginuo i iranski predsjednik Ebrahim Raisi. Bagheri je rekao da je odabir destinacije za njegovu posjetu iz razloga „jer je Liban kolijevka otpora“ protiv Izraela.

Iran podržava libansku grupu Hezbollah koja razmjenjuje vatru s Izraelom od početka rata u Gazi. Bagheri, bivši glavni iranski nuklearni pregovarač, rekao je da su razgovori sa zapadnim silama o atomskim aktivnostima Teherana u toku. Zapad strahuju da Iran nastoji razviti nuklearno oružje, što je Islamska republika uvijek poricala.

„Savjetujemo im da više ne propuštaju priliku i kompenzuju akcije koje su morali izvršiti, a nisu“, rekao je Bagheri na otvaranju sastanka UN-ove nuklearne agencije u Beču.

Diplomate su za AFP rekli da će Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Njemačka nastojati da osude Teheran zbog nedostatka saradnje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) na sastanku odbora te organizacije.

Na posljednjem sastanku odbora u martu, evropske sile su odustale od svojih planova da se suprotstave Iranu zbog nedostatka podrške Washingtona. Bagheri bi danas trebao otputovati iz Libana u Siriju.

#AliBagheri #Beč #Bejrut #FinancialTimes #Hamas #Hezbollah #IslamskaRevolucija #Liban #Oman #SjedinjeneAmeričkeDržave #Svijet