Članak

SAD

Trump od donatora prikupio 141 milion dolara u maju, značajan porast nakon presude

(Patria) - Izborni štab republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i Republikanski nacionalni komitet (RNC) saopštili su u ponedjeljak da su prikupili 141 milion dolara u maju, što je skoro dvostruko više od prethodnog mjeseca zahvaljujući porastu podrške nakon presude suda.

To uključuje 53 miliona dolara za koje je Trumpov štab rekao da je prikupio u 24 sata nakon što je porota u New Yorku osudila bivšeg predsjednika za falsifikovanje poslovnih zapisa vezanih za isplatu za ušutkavanje porno zvijezde uoči predsjedničkih izbora 2016. godine, javio je Reuters.

Mjesecima su Trump i njegovi saveznici su radili na tome da tužilaštvo okarakterišu kao politički motivisano i orkestrirano od strane predsjednika Joea Bidena, iako nema dokaza da je Biden igrao bilo kakvu ulogu u slučaju. U saopštenju, štab i RNC navode da je prikupljanje sredstava pokazalo da su pristalice prozrele „sramotno Bidenovo suđenje“ i da je presuda razbjesnila i
motivisala Amerikance.

Sve do proteklih nekoliko mjeseci, Bidenov štab za reizbor rutinski je nadmašio Trumpov u prikupljanju sredstava uoči izbora 5. novembra. Trump je prvi put u aprilu nadmašio Bidena, prikupivši 76 miliona dolara. Bidenova kampanja, koja još nije objavila ukupan iznos prikupljenih sredstava za maj, imala je jedno od najboljih prikupljanja sredstava u 24 sata nakon
što je porota proglasila Trumpa krivim, tvrdi osoba koja je upoznata s tim.

Trumpova kampanja i RNC rekli su da su u maju primili više od dva miliona donacija u prosjeku od po 70,27 dolara. U njemu se navodi da je jedna četvrtina mjesečnih donatora dala sredstva po prvi put u ovom izbornom ciklusu.

Ti brojevi neće biti potvrđeni dok prijave ne budu dostavljene Federalnoj izbornoj komisiji.

#Amerikance #DonaldTrump #FederalnojIzbornojKomisiji #JoeBiden #NewYork #Novembar #Reuters #Svijet