Članak

MINISTRICA POTVRDILA

Nizozemska odobrila Ukrajini da koristi njene avione za napade na Rusiju

Ollongren je sa Zelenskim razgovarala na marginama sigurnosne konferencije u Singapuru "Dialog Shangri-la", prenosi ukrajinski portal Freedom.

(Patria) - Nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren izjavila je jučer, nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Singapuru, da Kijev može koristiti nizozemske F-16 da gađa rusku teritoriju.

Ollongren je sa Zelenskim razgovarala na marginama sigurnosne konferencije "Dialog Shangri-la" u Singapuru, prenosi ukrajinski portal Freedom.

U intervjuu za portal Politico, rekla je da Nizozemska neće nametati ograničenja "u belgijskom stilu" i da onda kada Ukrajina dobije oružje "ima pravo da ih koristi kako želi".

- Za Nizozemsku, jedini uslov je da akcije Ukrajine moraju biti u skladu sa međunarodnim pravom i pravom na samoodbranu, kako je navedeno u Povelji UN-a - navela je nizozemska ministrica.

Prethodno je belgijski premijer Alexander De Croo izjavio da se 30 belgijskih F-16 mora koristiti samo na teritoriji Ukrajine, kao što je ranije dogovoreno u bilateralnom sigurnosnom sporazumu između Ukrajine i Belgije.

U obraćanju sigurnosnom forumu u Singapuru, koji okuplja više od 500 delegata iz oko 40 zemalja ranije jučer Zelenski je pozvao vodeće vojne zvaničnike da učestvuju na predstojećem samitu u Švicarskoj i dodao da je razočaran što se neke zemlje još nisu obavezale da će doći.

#AlexanderDeCroo #Belgija #DialogShangriLa #Freedom #KajsaOllongren #Nizozemska #Politico #PoveljaUNa #Singapur #VolodimirZelenski #svijet