Članak

GORNJI DOM

Švicarski parlament odbacio finansijsku pomoć za Ukrajinu

Pomoć za Ukrajinu bila je namijenjena obnovi i popravku svakodnevne infrastrukture u zemlji.

(Patria) - Gornji dom švicarskog parlamenta odbacio je prijedlog o pet milijardi franaka (oko 5,1 milijarde eura) pomoći za Ukrajinu u sklopu šireg finansijskog paketa zato što je plan kršio pravila neutralne zemlje o pozajmljivanju.

Zakonodavci su sa 28 glasova protiv i 15 za odbili paket u vrijednosti od 15 milijardi franaka, koji je također predviđao 10,1 milijardi franaka dodatnih sredstava za švicarske oružane snage.

Proteklih se sedmica očekivalo da će prijedlog biti odbijen, pri čemu su mu se naročito protivili desničarski zastupnici.

Parlamentarci su kazali da paket krši određenu švicarsku odredbu, takozvanu "dužničku kočnicu", te su ga odbili dvije sedmice prije nego će švicarska vlada održati summit o postizanju mira u Ukrajini.

Finansijski paket, koji je zasebni parlamentarni odbor podržao u aprilu, zamišljen je kao vanredni doprinos švicarskoj sigurnosti i "miru u Evropi" s obzirom na rat koji Rusija vodi u Ukrajini.

Zapadni saveznici pritišću Švicarsku da više pomogne Ukrajini dok se desničarski nacionalistički zakonodavci zalažu za to da zemlja ostane strogo neutralna.

Pomoć za Ukrajinu bila je namijenjena obnovi i popravku svakodnevne infrastrukture u zemlji.

#Svijet #Ukrajinu #Švicarsku #Rusija #Evropi #Zapadni #Nacionalistički #Infrastrukture