Članak

POLITIČKI FORUM U SARAJEVU

Krišto: Neupitna opredjeljenost za evropski put; Varhelyi: BiH mora ispuniti uslove za Plan rasta, građani će imati benefite

Sarajevo je danas bilo domaćin trećeg Političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

(Patria) - Sarajevo je danas bilo domaćin trećeg Političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Forumom su zajednički predsjedavali predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

U radu skupa učestvovali su članovi rukovodstva i predsjedavajući klubova zastupnika i delegata oba doma Parlamenta BiH, kao i premijeri entiteta i kantona, i gradonačelnik Brčko distrikta.

Obraćajući se novinarima po okončanju skupa, Krišto je kazala da je danas iskazana neupitna opredjeljenost predstavnika svih institucija i vlasti u BiH kad je u pitanju evropski put i rad na preostalim reformama.

Krišto je poručila da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH na neki način i ograničena, i tiče se ispunjavanja i preostalih obaveza koje smo dužni ispuniti.

Navela je da su bh. institucije u ispunjavanju tih reformi imale na dnevnom redu i Izborni zakon BiH, Zakon o sudu BiH i mnoge druge zakone, ali su došli "u jednu situaciju izazvanu OHR-ovim nametanjem Izbornog zakona BiH, koji je na neki način doveo u pitanje funkcionisanje parlamentarne većine na nivou BiH i donošenje odluka kroz institucije".



- Naše je opredeljenje da svi zajedno moramo naći način da izađemo iz ove situacije i nastavimo provoditi preostale reforme te da ne smijemo dozvoliti da dođe do zastoja - poručila je Krišto.

Naglašava da moraju jasno pokazati kako su spremni da se međusobno uvažavaju i da kroz uvažavanje ustavne strukture i ustavnih nadležnosti koordinacijskog mehanizma donose odluke koje je EU stavila pred njih.

Pojasnila je Krišto da je danas razgovarano i o implementaciji Plana EU za Zapadni Balkan i da su od Evropske komisije dobili prijedlog sredstava za BiH u iznosu 1,8 milijardi eura te da je potrebno ispuniti pretpostavke kako bismo implementirali prvu tranšu već u ovom mjesecu.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je navela i kako je za to nužno donošenje Zakona o budžetu institucija BiH i da u što skorijem roku treba sačiniti prijedlog zakona i dostaviti ga Vijeću ministara kako bi ga uputili Predsjedništvu BiH.

Iskazala je zadovoljstvo što su na današnjem sastanku imali konstruktivan i otvoren razgovor, napomenuvši kako su svjesni da postoje određeni izazovi ali da uz izgradnju povjerenja, međusobnog dijaloga i kroz donošenje odluka u institucijama vlasti BiH "možemo i trebamo se kretati naprijed".

- Još jednom želim reći da ću i dalje biti otvorena i da ću biti poveznica između institucija i svih nivoa vlasti kako bismo učinili sve da tamo gdje postoji određeni problem nudimo rješenja a ne da pravimo još veći problem - dodala je Krišto.



Medijima se obratio i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, ukazavši na mnoge "pozitivne odluke koje je BiH donijela u proteklom periodu".

Varhelyi je naveo da je nakon današnje rasprave jasno šta BiH treba ispuniti da bi mogla preći na sljedeći nivo.

Podsjetivši na četiri ključna zakona koja trebaju biti završena, osvrnuo se na implementaciju Plana rasta.

- Građani ove države imat će benefite. Sve institucije trebaju raditi na implementaciji uslova iz Plana rasta. Svi trebaju raditi, i u Mostaru, i u Sarajevu, i Banjoj Luci.

Spremni smo isplatiti prvu tranšu prije ljetne pauze. No, za to je potreban budžet, i o tome smo razgovarali. Sada je vrijeme kada trebamo da lideri ispune to što trebaju - dodao je Varhelyi.

#BorjanaKrišto #evropskikomesar #OliverVarhelyi #političkiforum #VijećeMinistara #BiH