Članak

O DANAŠNJOJ SJEDNICI

Đonlagić: Promjenom Poslovnika zakoni u hitnoj proceduri morali bi dobiti mišljenje Ustavnopravne komisije

Ocjenjuje da do promjene Poslovnika do sada nije došlo zato što pojedini klubovi, kako je kazao, nisu detektovali opasnost predloženih sadržaja zakona.

(Patria) - Delegat u Klubu bošnjačkog naroda državnog Doma naroda Dženan Đonlagić (DF) gostovao je danas u emisiji BHT1 uživo.

Kazao je kako je namjera inicijatora današnje sjednice Doma naroda bila unaprijediti i poboljšati Poslovnik u onom dijelu koji bi onemogućio da u parlamentarnu proceduru dođu sadržaji zakona koji u svom tekstu imaju protivustavne elemente.

Đonlagić smatra da bi time došlo do promjene jednog detalja - prijedlozi zakona koji u Parlament stižu po hitnom postupku, kakav je bio Zakon o Ustavnom sudu BiH, obavezno bi išli na mišljenje Ustavnopravnoj komisiji, kao tijelu Doma.

- Ta komisija davala bi mišljenje da li je tekst ili sadržaj zakona koji je ušao u proceduru u skladu s principima važećeg Ustava BiH i Ustavnopravna komisija bi imala tu vrstu odgovornosti da dadne mišljenje temeljem važećeg Ustava - ističe Đonlagić.

Ocjenjuje da do promjene Poslovnika do sada nije došlo zato što pojedini klubovi, kako je kazao, nisu detektovali opasnost predloženih sadržaja zakona.

- Podsjećam da je prije dva mjeseca iz Kluba srpskog naroda, tačnije od delegata koji, što je paradoksalno, dolazi iz opozicionog SDS-a, a SNSD ga tu, rekao bih, zdušno podržava, je poslao po hitnom postupku prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH koji, prema našem uvjerenju, a mislim da se i OHR oglašavao po tom pitanju, duboko razvaljuje trenutnu strukturu Ustavnog suda BiH u mnogim njegovim aspektima - u sastavu, načinu odlučivanja, kompoziciji, dakle, sve ono što zapravo tretira Ustav BiH, a ne Zakon.

Ovdje je napravljen jedan politički manevar, politički udar na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, zloupotrebljavajući tu manu u Poslovniku da po hitnom postupku zakoni ne idu na mišljenje Ustavnopravnoj komisiji - objašnjava Đonlagić.

Na pitanje šta bi se desilo da delegati Kluba bošnjačkog naroda nisu napustili prošlu sjednicu Doma naroda, Đonlagić je kazao da bi u tom slučaju procedura bila nastavljena jer su delegati iz SNSD-a i HDZ-a u postupku uvrštavanja u dnevni red tog teksta zakona preglasali Klub bošnjačkog naroda.

- Pretpostavljamo da bi, u nastavku procedure, oni izglasali takav zakon - smatra Đonlagić.

#DženanĐonlagić #Domnaroda #PoslovnikDoma #ParlamentBosneiHercegovine #BiH #politika