Članak

HAAG

Bećirović s Rutteom: Nizozemska i Zapad čvrsto uz Bosnu i Hercegovinu

Inače, ovo je drugi sastanak Bećirovića i premijera Ruttea u posljednjih pet mjeseci.

(Patria) - U okviru zvanične posjete Nizozemskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović održao je danas u Haagu sastanak s nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

Ovaj sastanak posebno je važan za Bosnu i Hercegovinu s obzirom na činjenicu da je Rutte jedan od najozbiljnijih kandidata za budućeg generalnog sekretara NATO-a.

Inače, ovo je drugi sastanak Bećirovića i premijera Ruttea u posljednjih pet mjeseci.

Posjeta Bećirovića Nizozemskoj potvrđuje snažnu posvećenost dvije države jačanju bilateralnih odnosa, te podršci ključnim inicijativama promovisanja mira, stabilnosti i prosperiteta u Bosni i Hercegovini i regiji.

Bećirović i Rutte razgovarali su o jačanju sveukupnih odnosa dvije države. Bećirović je zahvalio Rutteu na nedavnoj posjeti BiH i velikoj podršci Nizozemske prilikom donošenja odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s BiH.

Također je premijera informisao o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji, a posebno o unilateralnim napadima organa entiteta Rs na mirovni proces i ustavni poredak BiH.



Bećirović je zahvalio na podršci Nizozemske usvajanju Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine.

Istakao je važnost angažmana Nizozemske u pomoći žrtvama genocida, kao i odluku da se u Haagu izgradi memorijal posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

Ključni strateški ciljevi BiH, uključujući ubrzanje puta prema punopravnom članstvu u EU i NATO-u, također su istaknuti kao prioriteti tokom sastanka.

Bećirović je pozdravio odluku EU o pojačanju Evropskih snaga u BiH (Misija ALTHEA), kao i odluku Nizozemske o slanju dodatnog kontingenta od 160 vojnika u našu zemlju.

Tokom sastanka, istaknute su mogućnosti jačanja ekonomske saradnje, s obzirom na značajan rast trgovinske razmjene između BiH i Nizozemske.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena u 2023. godini je iznosila 826,15 miliona KM i veća je za 58,82 miliona KM u odnosu na 2022.

U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa Nizozemskom za 2023. godinu, zabilježen je suficit u vrijednosti od 5,99 miliona KM.

Značajnu sponu u odnosima BiH i Nizozemske predstavlja i brojna bosanskohercegovačka dijaspora.

Mogućnosti za intenzivniju saradnju se mogu podstaći primjerima pozitivne prakse investiranja nizozemskih firmi u BiH, kao i postojanjem poslovnog udruženja Business Club Bosna i Hercegovina - Nizozemska.

Odnosi dvije zemlje ocijenjeni su kao vrlo dobri, ali je istaknuto da postoji još mnogo prostora za njihovo unapređenje, posebno u oblasti ekonomije, turizma i kulturne saradnje.

#DenisBećirović #MarkRutte #Nizozemska #politika #Svijet