Članak

ODGOĐENO GLASANJE PARLAMENTA

Stranka Janeza Janše pokušava spriječiti slovenačko priznavanje Palestine

Konzervativna opozicija u Sloveniji podnijela je prijedlog kojim je spriječila sutrašnje glasanje Skupštine Slovenije o zvaničnom priznavanju Palestine.

(Patria) - Konzervativna opozicija u Sloveniji podnijela je prijedlog kojim je spriječila sutrašnje glasanje Skupštine Slovenije o zvaničnom priznavanju Palestine.

Slovenačka demokratska stranka (SDS), bivšeg premijera Janeza Janše, tražila je o tome "konsultativni referendum", čime se glasanje planirano za sutra odlaže bar za mjesec dana.

Parlament mora da glasa o tom prijedlogu na sljedećoj sjednici 17. juna i, ako bude odbijen, što je vrlo vjerovatno, moći će da nastavi normalnu proceduru glasanja o državi Palestini, najvjerovatnije tek 8. jula.

Slovenačka vlada je prošle sedmice dekret o Palestini poslala Skupštini na usvajanje, ubrzavajući proceduru koja je prvobitno trebalo da bude završena do sredine juna.

To glasanje trebalo je da bude formalnost jer je dovoljna prosta većina da se tekst usvoji, a vladajuća koalicija lijevog centra ima 51 od 90 mjesta u parlamentu.

Janša, ranije blizak izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, kategorički se protivi toj odluci. Po njegovom prijedlogu, slovenačko priznavanje Palestine nanijelo bi "dugoročnu štetu Sloveniji jer bi podržala terorističku organizaciju Hamas".

Suprotno Janši, liberalni premijer Slovenije Robert Golob smatra da takvo priznanje "nosi poruku mira".

- Vjerujemo da je došlo vrijeme da cijeli svijet udruži snage u poodršci rješenju dvije države (Palestina uz Izrael) koje će donijeti mir na Bliskom istoku - poručio je Golob.

Izraelske vlasti prošle sedmice izrazile su nadu da će slovenački parlament odbaciti preporuku svoje vlade da prizna palestinsku državu, što smatraju "nagradom za Hamas".

Palestinu su ranije priznale Španija, Irska i Norveška, čime su se pridružile većinskoj grupi od 140 država svijeta koje su to ranije učinile.

#Izrael #JanezJanša #Palestina #Region #Slovenija