Članak

NOVA SJEDNICA

Vijeće ministara BiH zasjeda 28. maja: Na dnevnom redu nema zakona

(Patria) - Nova sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za 28. maj, a na dnevnom redu ni ovog puta nema nijednog zakona. Na objavljenom dnevnim redu je Prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće Budžetske rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2024. godinu na prijedlog Ureda zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH će razmatrati Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH.

Trebala bi biti imenovana i Radna grupa za izradu Prijedloga pravilnika o provođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

S obzirom da na prošloj sjednici nije razmatrana ova tačka jer nije bilo ministra Nenada Nešića na sjednici, na ovoj bi trebao biti razmatran Prijedlog odluke o utvrđivanju Plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija Bosne i Hercegovine u 2024. godini.

Također, na dnevnom redu je Prijedlog odluke o osnivanju Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu su Izvještaji o radu institucija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Prema zapisniku sa sjednice održane 22. aprila Krišto je tada informirala članove Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o daljnim aktivnostima u vezi s procesom pristupanja Evropskoj uniji, održanim sastancima kao i sljedećim potrebnim koracima, posebno naglašavajući da će u nadolazećem periodu biti dostavljen pregovarački okvir i da je potrebno da se otpočnu aktivnosti imenovanja glavnih pregovarača.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naglasila je potrebu što hitnijeg usvajanja Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Također, najavljeno je održavanje sljedeće sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kao i da se na dnevnom redu očekuje Nacrt zakona o sudu Bosne i Hercegovine i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. No, ništa od ovoga se nije dogodilo, a pitanje je i kada će.

#sjednica #Vijećeministara #BiH