Članak

(NE)POVEZANA LICA

Kako se dodjeljuje novac za turističke projekte u Sarajevu: Nije sve u dobroj ideji, ima li nešto i u politici?

Turistička zajednica Kantona Sarajevo početkom marta ove godine raspisala je javni poziv koji je bio podijeljen na više lotova, a jedan od njih odnosio se na sufinansiranje projekata koji će obogatiti turističku ponudu Sarajeva i to kulturno-umjetnički, scenski i zabavni sadržaji.

Na konačnom spisku je 37 projekata ukupne vrijednosti 694.093,02 KM. Pregledom odobrenih projekata ističe se nekolicina koji su dobili velike novčane iznose za razliku od većine odobrenih projekata. Najveći pojedinačni iznos dobila je Općina Ilidža za projekat Muzičko ljeto-Ilidža 2024 i to 80.000 KM.

Firma Eventrio dobila je 65.000 KM za projekat Sarajevo street food market meets Euro ’24. Riječ je o projektu koji se već nekoliko puta održao u Sarajevu kako u ljetnom tako i zimskom periodu. Po 50.000 KM dobili su projekti Garden of dreams festival 2024 u organizaciji Ideas business lab, te Eternal flame 2024/SFF – noć zatvaranja SFF u organizaciji Solution lab.

Za projekat Sarajevo Matinee 2024 izdvojeno je 42.400 KM. Riječ je o projektu iza kojeg stoji Alen Čustović i firma Matinee d.o.o.. Sarajevske matineje održavaju se od 2020. godine na različitim lokacijama na otvorenom, a okupljaju ljubitelje elektronske muzike. U 2023. godini održano je 10 matineja koje su privukle veliki broj posjetilaca.

Nova matineja zakazan je za 1. juni ove godine na prostoru Bijele tabije. Za ove događaje plaćaju se ulaznice po cijeni od 20 do 25 KM, a na dan održavanja cijena je 35 KM.

Prema javnom pozivu učešće aplikanta po projektu mora iznositi 30 posto. Rok u kojem se projekti trebaju okončati je od maja do oktobra, a u okviru Sarajevo summer festa i kada u Sarajevu boravi veliki broj turista.

Ono što je interesantno za projekat Sarajevo Matinee i Sarajevo street food marketa jesu zapravo isti organizatori o čemu su u medijima govorili i sami pokretači ovih projekata.
Ova dva projekta nisu dobila samo novac Turističke zajednice KS već i Ministarstva kulture i sporta KS na čijem je čelu Kenan Magoda, kadar SDP-a. Na čelu Turističke zajednice je Haris Fazlagić, također kadar SDP BiH.

Tako je u 2023. godini Ministarstvo kulture i sporta za projekat Street food market firmi Eventrio dala 100.000 KM, a firmi Matinee 18.000 KM, prema podacima objavljenim u registru transfera. Ulaz na sve događaje Street Food Marketa je 2023. godine bio besplatan.

Prema podacima iz registra privrednih subjekata, vlasnici firme Matinee d.o.o. su Alen i Aida Čustović. Alen Čustović je, prema informacijama kojima raspolaže Patria, u rodbinskim vezama sa Almom Hadžić, suprugom nekadašnjeg SDP-ovca Damira Hadžića kojem se danas spočitava da upravlja procesima iz sjene u novogradskom SDP-u. Portparol Street food festivala upravo je Alma Hadžić, te se mogu naći njene izjave sa prošlogodišnjeg festivala koji je održan u Vilsonovom šetalištu.

Turistička zajednica KS u 2023. godini nije bila toliko darežljiva pa je za ista dva projekta (Street food festival i Sarajevo Matinee dodijelila 10.000 KM, odnosno 5.000 KM). Prije Fazlagića na čelu Turističke zajednice KS bio je Magoda. Enorman rast dodijeljenih sredstava ove godine za iste projekte koji su ranije finansirani sa mnogo manje novca pitanje je za one koji su o tome odlučivali. Projekte su podržali i Grad Sarajevo, te općine.

Izvori iz novogradskog SDP-a tvrde da Magoda uživa podršku Damira Hadžića, a pogotovo kada je trebao biti imenovan za ministra kulture i sporta.

Prema podacima Finansijsko-informatičke agencija (FIA) firma Matinee od 2021. godine bilježi rast prihoda. Ukupni prihod 2021. godine iznosio je 34.367 KM bez dobiti, 2022. 179.494 KM, a 2023. 347.963 KM, a dobit je iznosila 94.817 KM. Prosječan broj uposlenih radnika prema podacima iz FIA-e je jedan.

Neki od projekata koji su dobili nepovratna sredstva Turističke zajednice KS su već realizirani, dok će neki biti u predviđenom periodu do oktobra.

Kada je riječ o dodijeljenim iznosima, čini se da su najbolje prošli projekti sa “hranom, pićem i muzikom”, dok su neki drugi dobili znatno manje iznose. Za organizaciju dječijeg festivala dodijeljeno je 8.500 KM, a za Internacionalni festival folklora “Bjelašničke staze” predviđeno je 3.000 KM, Sarajevo traditional fest 3.200 KM.

Listu dodijeljenih sredstava Turističke zajednice KS pogledajte u nastavku.

(A.Vrabac)

#KenanMagoda #novac #projekti #Sarajevo #Turističkazajednica #turizam #BiH