Članak

LIJEČENJE

Američki ministar odbrane Lloyd Austin će predati ovlasti tokom medicinske procedure

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin podvrgnuće se medicinskoj proceduri i privremeno će prenijeti vlast na svog zamjenika, saopštio je Pentagon. Zahvat je elektivni, nehirurški i nije povezan s njegovom dijagnozom karcinoma, javio je BBC. Austinu (70) dijagnosticiran je rak prostate krajem prošle godine.

Ranije je kritikovan je jer nije otkrio svoje prethodne boravke u bolnici u decembru i januaru. U saopštenju u petak, sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder, rekao je da se Austin još uvijek bavi problemima mokraćne bešike koji su proizašli iz njegovog liječenja raka.

Ali on je rekao da elektivna procedura „nema uticaja na njegovu odličnu prognozu raka“.
Austin će od petka uvečer prenijeti svoje dužnosti na zamjenicu ministra odbrane Kathleen Hicks dok se liječi u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Walter Reed.

General-major Ryder je rekao da su Bijela kuća i Kongres također obaviješteni.
Austin se ranije izvinio jer nije otkrio boravke u bolnici, što je izazvalo kritike i republikanaca i demokrata zbog zabrinutosti oko transparentnosti i sigurnosti.

Republikanac Mike Rogers, predsjedavajući Odbora za oružane snage Predstavničkog doma, rekao je tada da je „potpuno neprihvatljivo da je trebalo tri dana da se obavijesti predsjednik Sjedinjenih Država da je ministar odbrane u bolnici i da ne kontroliše Pentagon“.

Ministar odbrane je odmah ispod predsjednika u lancu komandovanja američkom vojskom i smatra se jednim od najvažnijih članova kabineta.

Tri odvojene istrage pokrenute su kao rezultat neuspjeha objelodanjivanja. Austin je također svjedočio pred Kongresom krajem februara o incidentu i preuzeo odgovornost za grešku.

„Trebao sam odmah obavijestiti predsjednika, svoj tim, Kongres i američki narod o mojoj
dijagnozi raka i naknadnom liječenju“, rekao je zakonodavcima.

„Nismo ispravno postupili. I nisam postupio kako treba“, dodao je.

#LloydAustin #ministarodbrane #Pentagon #Svijet