Članak

RUSKA AGRESIJA

Zelenskiy: Ukrajinske snage kontrolišu područje oko Harkiva koje je Rusija nedavno osvojila

(Patria) - Predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je u petak da su ukrajinske snage osigurale „borbenu kontrolu“ nad područjima gdje su ruske trupe ovog mjeseca izvršile upad u sjeverne dijelove regije Harkiv, javio je Reuters.

„Naši vojnici su sada uspjeli da preuzmu borbenu kontrolu nad graničnim područjem gdje su ušli ruski okupatori“, rekao je Zelenskiy u svom noćnom video obraćanju.

Činilo se da su komentari Zelenskog nakon sastanka vojnih i regionalnih zvaničnika u Harkivu, drugom najvećem gradu Ukrajine, u suprotnosti s komentarima ruskih zvaničnika.

Viktor Vodolatskiy, član donjeg doma ruskog parlamenta, citirala je novinska agencija Tass, rekao je da ruske snage kontrolišu više od polovine teritorije grada Vovčanska, 5 km unutar granice. On je rekao da će, nakon što Vovčansk bude osiguran, ruske snage ciljati tri grada u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck - Slavjansk, Kramatorsk i Pokrovsk.

Ruske snage upale su u pogranične oblasti ukrajinske oblasti Harkiv ovog mjeseca, a rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je osiguralo kontrolu nad oko 12 naselja.

Zelenskiy i drugi ukrajinski zvaničnici izvještavali su o uspjehu u „stabilizaciji“ područja.
Generalštab ukrajinske vojske je u svom večernjem izvještaju u petak rekao da je situacija u Vovčansku „napeta, ali pod kontrolom odbrambenih snaga“.

„Ruska vojska je danas pokrenula vazdušni teror u ovom gradu. Osam navođenih bombi je pogodilo grad“, navodi se. Izvedeni su napadi na još najmanje dva naselja sjeverno od Harkiva.

U kasnonoćnom izvještaju Generalštaba navodi se da su ukrajinske snage odbile deset ruskihnapada u toj oblasti, uključujući i okolinu Vovčanska. Također se navodi da su ruske snage postigle „djelimičan uspjeh“ u oblastima u blizini Kupijanska, istočnije u oblasti Harkiva i u sektoru Pokrovsk gdje se vode teške borbe, južnije u regionu Donjecka.

Ukrajinski vojni blogeri rekli su da su ukrajinske trupe držale linije oko Vovčanska i da su ruske snage koristile manje jedinice pješadije i pucale iz daljine sa ograničenom preciznošću.

#rat #Rusija #Ukrajina #Svijet