Članak

'SNAGA ZA NEZAVISNOST'

Kina: Vježbe kod Tajvana su testiranje sposobnosti da preuzmemo vlast nad ostrvom

Peking je u petak rekao da tekuće vježbe koje okružuju Tajvan testiraju sposobnost vojske da preuzme vlast nad ostrvom, nekoliko dana nakon što je novi predsjednik položio zakletvu.

(Patria) - Peking je u petak rekao da tekuće vježbe koje okružuju Tajvan testiraju sposobnost vojske da preuzme vlast nad ostrvom, nekoliko dana nakon što je novi predsjednik položio zakletvu.

Kineska vojska započela je ratne igre u četvrtak ujutro, okružujući Tajvan brodovima i vojnim avionima, obećavajući da će teći krv „snaga za nezavisnost“ na ostrvu, javio je AFP.

Vježbe su uslijedile nakon što je Lai Ching-te ove sedmice preuzeo dužnost novog predsjednika Tajvana i održao inauguracijski govor koji je Kina osudila kao „priznanje nezavisnosti“.

Vježbe su dio rastuće kampanje zastrašivanja od strane Kine u kojoj je posljednjih godina izvela niz velikih vojnih vježbi oko Tajvana.

Dvodnevne vježbe testiraju „sposobnost zajedničkog preuzimanja vlasti, zajedničkih udara i kontrole ključnih teritorija“, rekao je Li Xi, glasnogovornik kineske vojske.

Ujedinjene nacije su pozvale sve strane da izbjegnu eskalaciju, dok su Sjedinjene Američke Države, najveći saveznik Tajvana, „snažno“ pozvale Kinu da djeluje uzdržano.

Vježbe se održavaju u Tajvanskom moreuzu i sjeverno, južno i istočno od ostrva, kao i u oblastima oko ostrva Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin koja su pod upravom Tajpeja.

#kina #Tajvan #VojneVježbe #Svijet