Članak

SASTANAK S AMBASADORIMA

Izrael prijeti Irskoj, Španiji i Norveškoj: Priznanje Palestine imat će teške posljedice

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je jučer ambasadore Irske, Španije i Norveške da će njihovo priznanje palestinske države imati teške posljedice.

(Patria) - Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je jučer ambasadore Irske, Španije i Norveške da će njihovo priznanje palestinske države imati teške posljedice.

- Bit će teških posljedica u odnosima s tim državama zbog njihove odluke - objavio je nakon susreta s ambasadorima generalni direktor ministarstva vanjskih poslova Jacob Blitstein.

Oni su pozvani na razgovor dan nakon što su njihove države najavile da će priznati Palestinu 28. maja.

Ambasadorima je na sastanku prikazan videosnimak otmice pet vojnikinja tokom Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. oktobra.

Na snimku od oko tri minute, koju su u srijedu objavili i svjetski mediji, mlade žene sjede na podu krvavih lica i zavezanih ruku u bazi Nahal Oz na jugu Izraela.

"Blitstein je tokom jučerašnjeg sastanka ukorio ambasadore zbog perverzne odluke njihovih vlada da priznaju palestinsku državu", navodi se u saopštenju ministarstva, te dodaje da će to priznanje otežati dogovor o oslobađanju talaca zatočenih u Gazi od 7. oktobra.

#HamasovTerorističkiNapad #IzraelskoMinistarstvoVanjskih #JacobBlitstein #NahalOz #NorveškaIrskaŠpanija #OslobađanjuTalacaZatočenihGazi #PalestinskaDržava #SajmonHarisSimonHarris #BiH