Članak

STAVOVI

Išerić: zašto je Rezolucija o Srebrenici značajna za Bosnu, ali i za Palestinu u kojoj se trenutno vrši genocid!

(Patria) - Danas će Generalna skupština ujedinjenih nacija usvojiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Značajno je to za Bosnu Hercegovinu i za Bošnjake, kaže Enver Išerić, pravni stručnjak.

"Doprinijeti će ova rezolucija da se o genocidu izučava u školama i fakultetima cijeloga svijeta i tako zauvijek otrgne od zaborava taj počinjeni međunarodni zločin. U tački 5. Rezolucije Generalna skupština poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.


A obaveze iz Konvencije definirane su i članom 1. kojim je propisano:

“Strane ugovornice potvrđuju da je genocid, bez obzira da li je izvršen za vreme mira ili rata, zločin po međunarodnom pravu i da preuzimaju obavezu da ga spreče i kazne.”

Zbog toga je ova Rezolucija jako značajna za Bosnu i za Palestinu u kojoj se trenutno vrši genocid.

Ovom pozivu Generalne skupštine svim državama da spriječe i kazne zločin genocida trebaju se odazvati sve države.

Nadam se da će danas na Generalnoj skupštini u okviru teme “Kultura mira” makar neko iz delegacije naše države pozvati na zaustavljanje genocida u Gazi i prijem Palestine u članstvo Ujedinjenih nacija. To je baš danas najviše naša obaveza.

A, u narednom periodu treba analizirati i razmisliti kako će države, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, izvršiti obaveze iz konvencije, a na što se pozivaju u Rezoluciji i kazniti genocid koji se dogodio u Srebrenici. Možda se ovoga dijela Rezolucije najviše plaši Vučić i Dodik, pa su tako usplahireno lobirali protiv usvajanja ove Rezolucije", ističe Išerić.

#BosnaHercegovina #Bošnjaci #EnverIšerić #GeneralnaSkupstina #KaznjavanjeZločina #KonvencijaGenocida #KulturaMira #MeđunarodniZločin #PrijemPalestine #RezolucijaGenocidu #BiH