Članak

SIGURNOSNI IZAZOVI

Rusija započela nuklearne vojne vježbe u blizini Ukrajine kao odgovor Zapadu

(Patria) - Ruske snage započele su prvu fazu vježbi koje uključuju „praktičnu obuku u pripremi i upotrebi nestrateškog nuklearnog oružja“, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane, javio je Reuters.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je vježbe ranije ovog mjeseca. Moskva ih je povezala sa, kako kaže, „militantnim izjavama“ zapadnih zvaničnika za koje je rekla da predstavljaju sigurnosne pretnje Rusiji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova citiralo je komentare francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je iznio mogućnost slanja evropskih trupa u borbu protiv Rusije u Ukrajini, i britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona, koji je rekao da Ukrajina ima pravo koristiti oružje koje je obezbijedio London za napad na ciljeve unutar Rusije.

Sigurnosni analitičari kažu da je vježba osmišljena kao Putinov signal upozorenja da odvrati Zapad od dubljeg uvlačenja u rat u Ukrajini, gdje je Kijevu dostavio oružje i obavještajne podatke, ali se uzdržao od slanja trupa.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prva faza vježbe uključivala rakete Iskander i Kinzhal. Cilj mu je osigurati da jedinice i oprema budu spremne za „borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja kako bi odgovorili i bezuuslovno osigurali teritorijalni integritet i suverenitet ruske države kao odgovor na provokativne izjave i prijetnje pojedinih zapadnih zvaničnika ruskom Federacije“, saopšteno je iz ministarstva.

Vježbe uključuju raketne snage u ruskom Južnom vojnom okrugu, koji se nalazi u blizini
Ukrajine i također uključuje dijelove Ukrajine koje Rusija sada kontroliše. Bjelorusija, gdje je Rusija prošle godine rekla da raspoređuje taktičko nuklearno oružje, također će biti uključena u vježbe, rekle su dvije zemlje.

Taktičko, ili nestrateško, nuklearno oružje je manje moćno od strateškog oružja dizajniranog da zbriše čitave neprijateljske gradove, ali ipak ima ogroman destruktivni potencijal.

#nuklearnooružje #Rusija #Svijet