Članak

ODNOSI

Kina odbacuje američke sankcije zbog veza s Rusijom i obećava zaštititi svoje kompanije

(Patria) - Ekonomske veze između Kine i Rusije u skladu su sa principima Svjetske trgovinske organizacije (STO), rekao je portparol kineske ambasade u Sjedinjenim Državama Liu Pengyu u utorak za TASS dodajući da je Peking odbacio jednostrane sankcije Washingtona.

„Kina odlučno odbija nezakonite jednostrane američke sankcije, a mi sigurno nećemo pristati da budemo žrtveni jarac“, rekao je kineski diplomata, komentarišući primjedbu američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena. Najviši diplomata Sjedinjenih Država ranije je rekao da će Washington raditi na tome da doda još kineskih kompanija na svoju crnu listu zbog vjerojatnog slanja robe dvostruke namjene u Rusiju.

„Stav Kine o Ukrajini je pravedan i objektivan“, rekao je Liu.

„Aktivno smo radili na promovisanju mirovnih pregovora i političkog rješenja. Normalni trgovinski odnosi između Kine i Rusije su u skladu sa normama STO-a i tržišnim pravilima. Oni ne ciljaju bilo koju treću zemlju, niti bi trebali biti predmet miješanja ili prinude od strane treća zemlje Mi ćemo braniti legitimna i zakonita prava i interese kineskih kompanija“, zaključio je.

Blinken je rekao, svjedočeći na saslušanju Senatskog odbora za vanjske poslove u utorak, da je Washington već uveo sankcije za više od 100 kineskih entiteta i da će to nastaviti činiti. Također je rekao da će SAD raditi sa svojim evropskim i drugim partnerima na suprotstavljanju Kini.

#Kina #Rusija #SAD #Svijet