Članak

PRIHVATITI ZLOČINE

Britanska ministrica u Beogradu: Genocid u Srebrenici pravno zasnovana, a ne politička odluka

Britanska ministrica za evropska pitanja Nus Ghani izjavila je jučer u Beogradu da je genocid u Srebrenici pravno zasnovana, a ne politička odluka.

(Patria) - Britanska ministrica za evropska pitanja Nus Ghani izjavila je jučer u Beogradu da je genocid u Srebrenici pravno zasnovana, a ne politička odluka.

Ghani je u razgovoru s novinarima u Srbiji podsjetila da je genocid u Srebrenici utvrdio Međunarodni krivični sud na osnovu dokaza.

- Utvrđivanje genocida je nevjerovatno visoka ljestvica za postići. To je pravno zasnovana, a ne politička odluka.

To utvrđivanje nije refleksija srpskog društva ili srpskog naroda, radi se o počinjenim zločinima i namjeri - izjavila je britanska ministrica.

Upitana kako komentariše stav srbijanskih vlasti po pitanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Ghani je rekla da vlasti u Srbiji treba da razmišljaju kako krenuti dalje, a da je na putu ka pomirenju važno prihvatanje onoga što se dogodilo.

- Moraju se prihvatiti zločini koji su se dogodili, to je jedini način da se krene naprijed ka pomirenju - poručila je Ghani.

Govoreći o utjecaju Kine i Rusije na Srbiju, britanska ministrica je istakla da je ruski predsjednik Vladimir Putin totalitarni imperijalista i da pokušava da destabilizuje Evropu.

- Moramo da uradimo sve što možemo da osiguramo da Ukrajina dobija potrebnu podršku kako bi se odbranila od Putina. Putin pokušava da destabilizuje Evropu, Ukrajina štiti sve nas jer brani liberalne demokratije, suverenitet, vladavinu prava - ističe Ghani.

Tokom jednodnevne posjete Beogradu, britanska ministrica sastala se s ministricom za eurointegracije Srbije Tanjom Miščević, a u Ministarstvu finansija Srbije potpisala je Memorandum o carinama.

#Beograd #genocid #Srebrenica #Region