Članak

NEW YORK

Bećirović u UN: Nema nijednog razloga da bilo koja država ne glasa za Rezoluciju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović današnje aktivnosti i sastanke u New Yorku započeo je razgovorom s ambasadoricom Republike Liberije u UN-u Sarah Safyn Fyneah.

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović današnje aktivnosti i sastanke u New Yorku započeo je razgovorom s ambasadoricom Republike Liberije u UN-u Sarah Safyn Fyneah.

Samo nekoliko dana uoči glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, Bećirović je ukazao na važnost usvajanja Rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Tokom sastanka s ambasadoricom Liberije, istakao je da usvajanje Rezolucije predstavlja civilizacijski čin solidarnosti sa žrtvama genocida i njihovim porodicama.

Naglasio je da ne postoji nijedan pravni, politički, moralni ni historijski razlog da bilo koja država svijeta ne glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

- Rezolucija je u interesu cijelog čovječanstva i njene poruke su univerzalne. Njenim usvajanjem bit će upućena poruka o važnosti izgradnje održivog mira, prevencije genocida i obrazovanja mladih generacija u duhu tolerancije i zajedništva - rekao je Bećirović.

Razgovor s ambasadoricom Liberije Sarah Safyn Fyneah samo je jedan u nizu sastanaka koje će predsjedavajući Predsjedništva BiH održati u New Yorku u okviru intenzivnih aktivnosti s ciljem usvajanja Rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

#BiH #DenisBećirović #Liberija #NewYork #politika #Predsjedništvo #RezolucijaoSrebrenici #Srebrenica