Članak

UPUĆEN U PROCEDURU

Kožul zatražio izmjene Zakona: Zbog sankcija SAD-a Čavari i Špiriću plaće bi se isplaćivale u gotovini

(Patria) - Predstavnički dom PS BiH na idućoj sjednici će po skraćenom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine čiji je predlagač poslanik Predrag Kožul (HDZ BiH).

On je ovaj prijedlog dostavio danas te se Predstavnički dom izjašnjavao o proceduri hitnosti. U prvom glasanju nije bilo dovoljno glasova, dok u drugom krugu jeste. No, jedan od zastupnika je prijavio grešku prilikom glasanja pa je ponovljeno glasanje. U ponovljenom glasanju hitna procedura nije dobila podršku. Zatim se pristupilo glasanju o skraćenoj proceduri što je dobilo podršku, ali će se ovo zakonsko rješenje razmatrati na narednoj sjednici.

No, šta se krije iza ovih izmjena.

Naime, zbog zatvaranja računa u bankama putem kojih se isplaćivala plaća uposlenicima institucija BiH koji su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, državni zastupnik Marinko Čavara i delegat Nikola Špirić ostali su bez mogućnosti da primaju plaću.

Ranije se pismom obratio Marinko Čavar tražeći rješenje kako da ostvari svoja prava iz radno-pravnog odnosa.

U izmjenama Zakona o finansiranju isntitucija BiH koje je predložio Kožul navodi se da se mijenja član 29 i to na način da se omogućava gotovinska isplata plaća i drugih primanja.

„10) Ministarstvo financija i trezora osigurava gotovinu za isplatu plaća i drugih primanja zaposlenika kojima se ista iz objektivnih okolnosti ne može izvršiti putem tekućeg računa, te za isplatu troškova službenih putovanja i ostalih sitnih materijalnih troškova. Gotovina se podiže na temelju dostavljenog mjesečnog plana, utvrđenog tjedno, potrebne gotovine i posebnog zahtjeva, sa specifikacijom planiranih isplata. Proračunski korisnik dužan je donijeti interni akt kojim određuje visinu blagajničkog maksimuma, način korištenja i odgovomost za materijalno i fizičko osiguranje gotovine, ako ih nije ranije dostavio Ministarstvu financija i trezora. Ministarstvo financija i trezora daje suglasnost na interni akt o blagajničkom maksimumu proračunskog korisnika, ovisno o opsegu i specifičnosti djelatnosti koju obavlja proračunski korisnik."

Na ovaj način omogućit će se isplata plaća osobama koje nemaju mogućnost otvaranja računa u banci te će im biti isplaćivan novac u gotovini za šta je zaduženo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Da bi ove izmjene stupile na snagu potrebno je da ih usvoji i Predstavnički i Dom naroda PS BiH.


#gotovina #MarinkoČavara #NikolaŠpirić #BiH