Članak

MUHAREM CERO

Ko u 'sepetu' sa Vukojom dolazi u Ustavni sud BiH i šta sa sobom donosi

Ako u Ustavnom sudu BiH sjede politički sljedbenici UZP i genocidnih politika, Bosna i Hercegovina može računati da joj visi sudbina podjele.

Piše: Muharem Cero

Tako žustro i gorljivo zastupanje imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH od strane pojedinih zastupnika znači samo jedno – aktuelnu vladajuću politiku zanima isključivo lično pozicioniranje.

Ne može se drugačije tumačiti ponašanje nekih zastupnika čije su političke stranke samo prije dvije godine zastupale današnje stavove opozicije, ali su ipak ruke digli za Vukoju, čije će imenovanje zabetonirati napredak Bosne i Hercegovine i otvoriti vrata daljnjem destruktivnom djelovanju Milorada Dodika i Republike srpske, kao i HDZ-a.

U tom djelovanju sve manje će biti BiH, a sve više sastavljene države i koncepta konsocijacije, te nedosanjanog sna iz etnoteritorijalnih federalnih jedinica.

Ako u Ustavnom sudu BiH sjede politički sljedbenici UZP i genocidnih politika, Bosna i Hercegovina može računati da joj visi sudbina podjele.

Iznuđivanje imenovanja sudije Ustavnog suda BiH iz Federacije sa neupitnom preferencijom kandidata Vukoje nije ništa drugo nego izmicanje stolice viseće parlamentarne većine. Ne samo federalne nego i državne.

Gotovo godinu dana od okončanja konkursa za imenovanje nedostajućih sudaca iz entiteta Republika srpska nema svoj epilog. Mada se ovo neimenovanje iščitava na način Dodikovog pokušaja odstranjivanja stranih sudaca iz ustavnog suda BiH ono ima i svoju drugu stranu.

Potencijalni kandidati dva nedostajuća sudca se polako svode i primiču Ognjenu Tadiću i Milanu Blagojeviću. Oba ova kandidata su politički kompromitirana i slovom zakona ne bi mogla biti podobna za obnašanje funkcije sudije Ustavnog suda BiH.

Ognjen Tadić višegodišnji državni parlamentarac kandidat za predsjednika Rs, aktivan član više političkih stranaka, a sada savjetnik u Kabinetu Dodika.

Milan Blagojević odlukom visokog predstavnika Valentina Inzka, a zbog donošenja presuda koje ne uvažavaju zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, razriješen pravosudne funkcije, trenutno siva eminencija Uprave za geodetske poslove Rs (RUGIP) u postupcima neustavnog i nezakonitog knjiženja državne imovine u vlasničke evidencije Rs.

Cijela priča ima itekako veze sa mogućim imenovanjem Marina Vukoje.

Ukoliko politička kompromitacija (kandidatura za Dom naroda ispred HDZ) bude ignorirana, zanemarena i ignorisana od zastupnika Predstavničkog doma PFBiH, te stvori presedan tada i sve pobrojane kompromitacije za kandidate iz Rs-a bivaju abolirane, a uspostavljeno pravilo nastavlja svoj besprimjerni ustavno-politički život - sa svim onim što takav čin nosi.

Praktično Ustavni sud BiH dobija sve oblike preslika parlamentarnog života u BiH i postaje produžena arena sukoba antidejtonskog i dejtonskog u percepcijama.

Sukob percepcija se na velika vrata useljava u odaje Ustavnog suda. Za pretpostaviti je ishod takvog djela.

Nadati se da dobro osmišljeni projekat neće dobiti željeni epilog, a da neće od naroda izabrani poslanici funkcionirati kao delegati političkih trgovina, već će poštovati slovo zakona i da će moći svoje djelovanje opravdati onima koji im dadoše mandat.

#BiH #BosnaHercegovina #HDZ #MarinVukoja #MilanBlagojević #MiloradDodik #MuharemCero #OgnjenTadić #RepublikaSrpska #UstavniSud #ValentinInzko #izdvojeno