Članak

ZAUSTAVLJENI PROCESI

Stranke koje čine državnu vlast nisu zakazale novi sastanak, a nema ni budžeta

(Patria) - Državna kolicija koju čine SNSD, HDZ BiH i stranke trojke (SDP, NIP, Naša stranka) nakon propalog sastanka 13. maja, trebala je održati novi sastanak u roku od sedam dana. No, to se nije dogodilo, a nema zvaničnog datuma ni kada bi moglo doći do novog sastanka.

Ministar prometa i komunikacija Edin Forto i predsjednik Naše stranke kazao je u ponedjeljak gostujući na BHRT-u da ne zna datum novog sastanka.

Potvrdio je da ne zna ni kada će se budžet institucija BiH za 2024. godinu naći pred Vijećem ministara BiH.

Nakon fijaska s prošlim sastankom najkonkretniji je bio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik koji je jasno uslovio Budžet sa raspodjelom sredstava sa računa UIO od posebnih putarina te sredstava sa računa Regulatorne agencije za komunikacije. S obzirom da Rs ima finansijskih poteškoća jasno je zašto Dodik insistira na raspodjeli ovog novca. Riječ je o stotinama miliona maraka.

Ministar finansija i trezora i funkcioner SNSD-a Srđan Amidžić još uvijek nije pripremio Nacrt Budžeta koji bi mogao ići u dalju proceduru, a druga odluka o privremenom finansiranju ističe krajem juna.

S druge strane, vlasti Rs sada se bave lokalnim izborima odnosno da li će izaći na izbore s obzirom da je izmjene Izbornog zakona BiH nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

U četvrtak bi u Generalnoj skupštini UN-a trebala biti usvojena i Rezolucija o genocidu u Srebrenici, a Dodik je poručio da će se nakon usvajanja te rezolucije "stvari promijeniti u BiH".

U srijedu će biti održana i sjednica NSRs na kojoj će se također razmatrati pitanje rezolucije o Srebrenici.

#budžet #koalicija #MiloradDodik #sastanak #BiH