Članak

STAV SAD

Pentagon: Smrt iranskog predsjednika Raisija nema utjecaja na regionalnu sigurnost

(Patria) - Američki ministar odbrane rekao je da ne misli da će smrt iranskog predsjednika i drugih važnih dužnosnika dovesti do bilo kakvih sigurnosnih uticaja na Bliskom istoku.

Obraćajući se novinarima u Pentagonu, ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da „u ovom trenutku ne vidi nužno bilo kakve šire regionalne sigurnosne uticaje“ kao rezultat pada helikoptera u kojem su poginuli visoki iranski zvaničnici, javile su agencije.

On je također negirao bilo kakve veze njegove države sa nesrećom. „Sjedinjene Države nisu imale nikakvu ulogu u toj nesreći. To je činjenica, jasna i jednostavna.”

Helikopter koji se srušio u nedjelju u kojem su bili Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian i još šest osoba, pronađen je u nedjelju u noći nakon višesatne potrage u teškim vremenskim uslovima.

Odvojeno, State Department je izrazio službeno saučešće zbog smrti iranskih zvaničnika.

„Dok Iran bira novog predsjednika, ponovo potvrđujemo našu podršku iranskom narodu i njegovoj borbi za ljudska prava i osnovne slobode“, rekao je portparol State Departmenta Matt Miller.

On je rekao da je politika Washingtona prema Iranu ostala nepromijenjena.

„Nastavićemo se suočavati s podrškom iranskog režima terorizmu, širenju opasnog oružja i unapređenju njegovog nuklearnog programa na načine koji nemaju kredibilnu civilnu svrhu“, rekao je Miller.

#Iran #odnosi #SAD #Svijet