Članak

IZDAT NALOG MKS

Netanyahu osuđuje pokušaje njegovog hapšenja zbog rata u Gazi

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ljutito je osudio tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) jer je tražio naloge za njegovo hapšenje zajedno sa liderima Hamasa zbog ratnih zločina u sukobu u Gazi, javio je BBC. Netanyahu je rekao da je sa gnušanjem odbacio to što je „demokratski Izrael“ upoređivan sa onim što je nazvao „masovnim ubicama“.

Negove komentare ponovio je američki predsjednik Joe Biden, koji je rekao da nema
ekvivalentnosti između Izraela i Hamasa. Glavni tužilac MKS-a, Karim Khan, rekao je da postoje razumni razlozi za vjerovanje da Netanyahu i njegov ministar odbrane Yoav Gallant snose krivičnu odgovornost za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Gazi. MKS također traži nalog za Hamasovim vođom u Gazi, Yahyom Sinwarom, zbog ratnih zločina.

Izrael i SAD, njihov ključni saveznik, nisu članovi MKS-a, koji je osnovan 2002. godine.
Khan je podnio zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje Gallanta i Hamasovog političkog lidera Ismaila Haniyeha, zajedno sa vojnim šefom grupe Mohammedom Deifom. Rekao je da su izraelski premijer i ministar odbrane osumnjičeni za zločine, uključujući izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja, ubistva, namjerno usmjeravanje napada na civilno stanovništvo i istrebljenje.

Netanyahu je osudio zahtjev za traženje njegovog hapšenja kao „apsurdnu i lažnu naredbu“. U izjavi na hebrejskom, upitao je „s kakvom bi se odvažnošću“ MKS „usudio da uporedi“ Hamas i Izrael. Rekao je da je to poređenje „izvrtanje stvarnosti“ i optužio tužioca da je „bezobrazno benzinom polio vatru antisemitizma koji bjesni svijetom“.

Ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao je potez Khana „neograničenim frontalnim
napadom“ na žrtve napada 7. oktobra i „historijskom sramotom koja će se zauvijek pamtiti“.

Hamas je ranije iznio vlastiti zahtjev za „otkazivanje svih naloga za hapšenje izdatih protiv vođa palestinskog otpora“.

„Hamas oštro osuđuje pokušaje tužioca Međunarodnog krivičnog suda da izjednači žrtvu sa dželatom“, navodi grupa žaleći da je zahtjev za potjernicama protiv Netanyahua i Gallanta stigao „sedam mjeseci zakašnjenja“, te da drugi izraelski politički i vojni lideri nisu na istoj potjernici.

#Izrael #Svijet #SAD #BenjaminNetanyahu #zločini