Članak

POTVRDIO TUSK

Poljska uhapsila devet ljudi u ruskom špijunskom lancu zbog sabotažnih zavjera

(Patria) - Poljska je uhapsila devet članova ruskog špijunskog lanca u vezi sa navodnim sabotažnim zavjerama, izjavio je u ponedjeljak premijer Donald Tusk, javio je AFP.

„Trenutno imamo devet osumnjičenih uhapšenih i optuženih, koji su direktno umiješani u ime ruskih (obavještajnih) službi u aktima sabotaže u Poljskoj“, rekao je Tusk.

„Ovo su državljani Ukrajine, Bjelorusije i Poljske“, sugerišući da su neki možda regrutovani iz kriminalnih krugova.

Privedeni su optuženi za „premlaćivanje, paljevine i pokušaj paljevine“, rekao je Tusk i dodao da se ruske zavjere ne tiču samo Poljske, već i Litvanije, Latvije, a moguće i Švedske. Međunarodna istraga je u toku, rekao je.

Među primjerima koje je Tusk naveo bio je pokušaj paljenja tvornice boja u Wroclawu, u
zapadnoj Poljskoj, kao i Ikea centra u Litvaniji. Rekao je da će u narednim danima uslijediti kampanja javnog informisanja o tom pitanju.

Ranije ovog mjeseca, Tusk je najavio jačanje poljskih obavještajnih službi nakon
destabilizujućih aktivnosti Moskve, rekavši da će Poljska dati dodatnih 25 miliona dolara
civilnim i vojnim službama za brobu protiv špijunaže. Također je ukazao da je Varšava spriječila nekoliko akata sabotaže, „zahvaljujući budnosti naših službi i naših saveznika“.

Varšava je posljednjih sedmica najavila hapšenje čovjeka za kojeg se sumnja da je pomagao ruskim obavještajnim službama u pripremi mogućeg napada na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao i Bjelorusa osumnjičenog da je sponzorisao martovski napad na Leonida Volkova, bliskog prijatelja i saveznika pokojnog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u Vilnjusu. Varšava je uhapsila i dvojicu Poljaka koji su odgovorni za taj napad.

Od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, Varšava je bezuslovna podrška svom
susjedu i glavna tranzitna zemlja za zapadne isporuke oružja.

#Poljska #Rusija #špijuni #Svijet