Članak

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden: Odluka MKS nečuvena, ne mogu nikako da se izjednače Izrael i Hamas

Zahtjev tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Khana za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera je "nečuven", smatra američki predsjednik Joe Biden.

(Patria) - Zahtjev tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Khana za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera je "nečuven", smatra američki predsjednik Joe Biden, prenosi VOA.

"I da budem jasan - štagod da ovaj tužilac implicira, ne postoji jednakost - nikakva - između Izraela i Hamasa. Uvijek ćemo biti uz Izrael protiv prijetnji njegovoj sigurnosti", naveo je Biden u saopštenju.

Glavni tužilac MKS u Hagu Karim Khan saopštio je jučer da je zatražio naloge za hapšenje lidera Izraela i Hamasa, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u vezi s njihovim akcijama tokom sedmomjesečnog rata.

Antony Blinken, američki državni sekretar, rekao je jučer da SAD "suštinski odbacuju" Khanovu odluku.

- Odbacujemo tužiočevo izjednačavanje Izraela i Hamasa. To je sramotno. Hamas je brutalna teroristička organizacija koja je sprovela najgori masakr Jevreja od Holokausta i još drži desetine nevinih ljudi kao taoce, uključujući i Amerikance - ističe Blinken.

Podsjeća da su SAD još prije sukoba u Gazi bile jasne u stavu da MKS nema nadležnost nad ovim pitanjem.

"MKS su osnovale njegove države članice kao sud ograničene jurisdikcije. Ta ograničenja su ukorijenjena u principima komplementarnosti, koji izgleda da nisu primijenjeni ovdje usred žurbe tužioca da traži ove naloge za hapšenje, umjesto da se izraelskom pravnom sistemu omogući puna i pravovremena prilika da nastavi.

U drugim situacijama, tužilac je dao primat nacionalnim istragama i sarađivao sa državama kako bi im dao vremena za istragu. Tužilac nije pružio istu priliku Izraelu, gdje se trenutno vode istrage o optužbama protiv osoblja", navodi se u Blinkenovom saopštenju.

MKS je prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine u svijetu. Države koje ga priznaju, njih 124, u obavezi su da odmah uhapse traženu osobu ako se nalazi na njihovoj teritoriji, ali sud nema sredstava da izvrši naloge za hapšenje.

Izrael i njegov glavni saveznik - SAD nisu članovi MKS-a, kao ni Kina i Rusija.

U saopštenju se ističe i da postoje "duboko zabrinjavajuća procesna pitanja", te se podsjeća na to da "iako nije bio član suda, Izrael je bio spreman da sarađuje sa tužiocem".

"Čak je i sam tužilac trebalo da posjeti Izrael već sljedeće sedmice da bi razgovarao o istrazi i saslušao izraelsku vladu. Predstavnici tužilaštva danas je trebalo da slete u Izrael kako bi koordinirali posjetu.

Izrael je obaviješten da se nisu ukrcali na let otprilike u isto vrijeme kada je tužilac otišao na kablovsku televiziju da objavi optužbe. Ove i druge okolnosti dovode u pitanje legitimitet i kredibilitet ove istrage", kaže se u saopštenju.

Navodi se i da odluka tužioca "ništa ne pomaže, a mogla bi da ugrozi tekuće napore da se postigne sporazum o prekidu vatre koji bi doveo do oslobađanja taoca i povećao humanitarnu pomoć, a to su ciljevi kojima Sjedinjene Države nastavljaju neumorno da teže".

Izrael Katz, izraelski ministar vanjskih poslova, rekao je da je potez MKS "skandalozan" i jednak napadu na žrtve 7. oktobra. Naveo je kako je otvorio specijalnu ratnu kancelariju kako bi se suprotstavio potezu MKS, dodajući da nikakva sila u svijetu neće spriječiti Izrael da vrati taoce iz Gaze i svrgne Hamas.

Hamas je saopštio da "snažno osuđuje" zahtjev tužioca MKS-a. "Pokret Hamas najoštrije osuđuje pokušaje tužioca MKS da izjednači žrtvu sa dželatom izdavanjem naloga za hapšenje jednog broja palestinskih vođa otpora", navodi se u saopštenju Hamasa.

#JoeBiden #SAD #Svijet