Članak

PRESUDA USTAVNOG SUDA

Bivšem predsjedniku JAR-a Jacobu Zumi zabranjena kandidatura na izborima

Bivšem predsjedniku Južnoafričke Republike Jacobu Zumi zabranjena je kandidatura na ovomjesečnim parlamentarnim izborima.

(Patria) - Bivšem predsjedniku Južnoafričke Republike Jacobu Zumi zabranjena je kandidatura na ovomjesečnim parlamentarnim izborima.

Navedeno je to u jučer objavljenoj presudi najvišeg suda zemlje koja bi mogla utjecati na rezultat izbora i podstaći ne proteste Zumine pristalice.

Ustavni sud je presudio da je Zuma zbog 15-mjesečne zatvorske kazne za nepoštovanje suda u 2021. godini diskvalifikovan za kandidaturu na izborima 29. maja, s obzirom na to da ustav zabranjuje kandidovanje bilo kome ko je odslužio jednogodišnju ili dužu zatvorsku kaznu.

"Proglašava se da Zuma, zbog toga što je bio osuđen za krivično djelo i na zatvorsku kaznu dužu od 12 mjeseci, ne može biti član i ne smije se kandidovati na izborima za Nacionalnu skupštinu", navodi se u presudi.

Zuma, koji je dao ostavku na mjesto predsjednika 2018., razišao se s vladajućim Afričkim nacionalnim kongresom (ANC) te vodi kampanju za novu stranku MK, nazvanu po bivšem oružanom krilu ANC-a.

Glavni sekretar MK Sihle Ngubane rekao je da presuda ne utječe na njegovu kampanju i dodao da će se čelništvo stranke sastati i preuzeti vodstvo od Zume.

Ankete pokazuju da se ANC nakon 30 godina vlasti suočava s krizom, a MK predstavlja prijetnju njihovoj vladavini, naročito u Zuminoj provinciji KwaZulu-Natal, gdje je i dalje popularan.

Godine 2021. zatvaranje Zume bilo je okidač nemira u provinciji KwaZulu-Natal, kad je više od 300 ljudi izgubilo život.

- U Južnoafričkoj Republici imamo vladavinu prava. Jednom kad Ustavni sud donese odluku, to je tako i ako bude bilo kakvih prijetnji nasiljem, naše su sigurnosne snage spremne - poručio je predsjednik Cyril Ramaphosa.

Neki politički analitičari, međutim, smatraju da ne treba isključiti mogućnost nemira koje bi izazvale Zumine pristalice.

#izbori #JAR #Svijet