Članak

BANJA LUKA

Vlasti u Rs danas o učešću na Lokalnim izborima

Vladajuća koalicija u manjem bh. entitetu danas bi trebala donijeti odluku o tome na koji će način učestvovati na lokalnim izborima u BiH.

(Patria) - Vladajuća koalicija u manjem bh. entitetu danas bi trebala donijeti odluku o tome na koji će način učestvovati na lokalnim izborima u BiH.

Jučerašnjem sastanku u Banjoj Luci, na poziv vladajućih stranaka, nije se odazvala opozicija, što je posebno pogodilo presjednika NSRs Nenada Stevandića i čelnika Rs i SNSD-a Milorada Dodika.

- Smatramo da su kolege koje se nisu odazvale od početka radile s Christianom Schmidtom i pojedinim ambasadorima - ocijenio je Stevandić u izjavi medijima nakon sastanka, dodavši kako je ideja bila da se odgode izbori dok na snagu ne stupi Izborni zakon Rs.

Dodik je kazao kako postoji koncept da se nametne izborna volja i da bi to dovelo Rs u položaj da ne može da provede izbore na volji naroda.

- Zalažem se za to da se ne izađe na izbore pod uslovom konsenzusa svih političkih faktora - rekao je Dodik, dodajući da lideri opozicionih partija žele da se dodvore nekim drugima i da se radi o kukavičkom činu.

Naveo je da su lideri opozicije trebali doći na sastanak i u oči kazati svima ono što misle, te se zapitao kako će oni uopšte imati snage i hrabrosti kada dođu na vlast.

- Izborni procesi se ne mogu odvijati bez opšteg konsenzusa snaga koji učestvuju u izborima - ustvrdio je Dodik, dodajući da to ovdje očigledno nije moguće.

Opozicija u Rs bojkotovala je jučerašnji sastanak, poručivši kako je on alibi vladajućim stranakama da izađu na izbore po izborima koje je raspisao CIK BiH i po Izbornom zakonu BiH, čije je izmjene nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

#CIK #izbori #MiloradDodik #BiH