Članak

ZASTUPNIK STRANKE ZA BiH

Šaljić: Parada LGBTIQ+ osoba za mu'mine iz Trojke nije sigurnosni rizik, ali jesu zabranjeni protesti učiteljica i nastavnika

(Patria) - Organizacioni Odbor LGBTIQ+ osoba najavio je paradu ponosa u Sarajevu za 22. juni. Ovo je peta po redu parada koju mu'mini i (vjernici na baterije) iz Vlade Kantona Sarajevo bezpogovorno odobravaju te finansijski i organizaciono na svaki način podržavaju već šest godina unazad, uz izvještaje i procjene da ne postoji sigurnosni rizik, poručio je zastupnik Stranke za BiH Jasmin Šaljić.

"Svjedočili smo kako je to izgledalo prilikom održavanja ranijih parada, od blokade saobraćajnica, šetnica i cijelih kvartova do golotinje, nemoralnog ponašanja te pokazivanja polnih organa užasnutim prolaznicima. Organizatori i pokrovitelji parade su objašnjavali javnosti i građanima da je u pitanju samo umjetnički 'performans'", ističe Šaljić i napominje:

"Sigurnosni rizik za mu'mine i vjernike iz Trojke su, učiteljice, nastavnici i profesori, odnosno osobe kojima smo povjerili odgoj i obrazovanje svoje djece".

Zastupnik Stranke za BiH dodaje: "Zamislite, prosvjetni radnici su im opasnost za narušavanje sigurnosne situacije kao i javnog reda i mira pa im je zabranjeno Ustavom garantovano pravo na protestnu šetnju i okupljanje".

"Kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, nigdje nisam pronašao stavku u budžetu za ovu namjenu niti da su izdvojena i planirana sredstva za održavanje najavljene parade. Novac za ovu namjenu moguće je izdvojiti jedino iz budžeta kojim raspolaže Kabinet premijera Kantona Sarajevo", zaključio je Šaljić.

#Budžet #JasminŠaljić #KabinetPremijeraKantonSarajevo #LGBTIQ #ParadaPonosa #ProsvjetniRadnici #Sarajevo #SkupštinaKantonSarajevo #StrankazaBosnuiHercegovinu #Trojka #BiH