Članak

TRAŽI JAVNO IZVINJENJE

Španija povlači svog ambasadora iz Argentine nakon izjava predsjednika Mileija

Španska vlada saopštila je jučer da povlači svog ambasadora u Argentini do daljnjeg, optužujući argentinskog predsjednika Javiera Mileija da je "uvrijedio Španiju" i premijera Pedra Sáncheza tokom govora u Madridu.

(Patria) - Španska vlada saopštila je jučer da povlači svog ambasadora u Argentini do daljnjeg, optužujući argentinskog predsjednika Javiera Mileija da je "uvrijedio Španiju" i premijera Pedra Sáncheza tokom govora u Madridu.

Šef španske diplomatije José Manuel Albares izjavio je da Španija traži javno izvinjenje od argentinskog predsjednika, poslije njegove izjave tokom dana o supruzi španskog premijera.

Milei je jučer učestvovao na kongresu "Evropa Viva 24" koji je organizovala španska ekstremno desničarska partija Vox, a čiji je on bio počasni gost.

Argentinski predsjednik, poznat po nepredvidljivim izjavama, napao je ljevičarske stranke uvredljivim izrazima. Optužio je Sánchezovu suprugu Begoñu da je "korumpirana", iako nije konkretno izgovorio njeno ime.

- Svjetske elite ne shvataju koliko destruktivno može biti sprovođenje ideja socijalizma. Oni ne znaju tip društva i zemlje koje ovo može da proizvede i tip ljudi koji se drže vlasti i nivo zloupotrebe koji to može da generiše. A kad imate korumpiranu suprugu, uprljate se i treba vam pet dana da o tome razmišljate - rekao je Milei.

Argentinski predsjednik aludirao je na nedavnu odluku Sáncheza da obustavi sve svoje aktivnosti i odstupi na pet dana kako bi razmotrio moguću ostavku, pošto je špansko pravosuđe otvorilo preliminarnu istragu protiv njegove supruge za trgovinu uticajem i korupciju.

- Izuzetno teške riječi koje je danas izgovorio Milei u Madridu prevazilaze bilo kakvu vrstu političkih i ideoloških razlika. Te riječi su bez presedana u historiji međunarodnih odnosa, a još manje u historiji odnosa dvije zemlje i dva naroda ujedinjena čvrstim vezama bratstva,.

Iz tih razloga sam pozvao našeg ambasadora u Buenos Airesu do daljnjeg na konsultacije, i Španija zahtijeva javno izvinjenje od Mileija - rekao je jučer šef španske diplomatije u televizijskoj izjavi nekoliko sati poslije izjave predsjednika Argentine.

Prema njegovim riječima, ako ne bude izvinjenja, onda će Španija "preduzeti sve mjere koje smatra prikladnim da odbrani suverenitet i dostojanstvo". No, nije precizirao kakve bi to mjere bile.

#Argentini #Begoña #EvropaViva24 #JavierMilei #JoséAlbares #Korupcija #PedroSánchez #Socijalizam #Španija #Vox #Svijet