Članak

IRANSKA NACIJA U MOLITVAMA

Nevrijeme i noć ugrožavaju potragu za Raeisijem - oglasio se Khamenei: Nadamo se da će Svemogući Bog vratiti predsjednika!

(Patria) - Vođa Islamske revolucije ajatolah Seyyed Ali Khamenei izrazio je zabrinutost i saosjećanje s iranskom nacijom nakon što je helikopter u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raeisi doživio teško slijetanje u planinskom području na sjeverozapadu Irana.

"Nadamo se da će Svemogući Bog vratiti poštovanog i cijenjenog predsjednika i njegove pratioce u zagrljaj nacije", rekao je u nedjelju ajatolah Hamenei.

Lider je pozvao sve Irance da se mole za zdravlje i sigurnost predsjednika Raeisija i drugih javnih službenika u helikopteru.

"Iranska nacija ne treba da bude zabrinuta ili zabrinuta, neće biti poremećaja u radu zemlje", rekao je on.

Spasilačke ekipe bore se sa teškim uslovima:



Helikopter je prevozio predsjednika Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana i nekoliko drugih zvaničnika kada je naišao na poteškoće i bio je prisiljen na "tvrdo sletanje".

Incident se dogodio u šumi Dizmar, između gradova Varzaqan i Jolfa. Predsjednik Raeisi se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na rijeci Aras sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

U toku je opsežna operacija potrage i spašavanja kako bi se locirao mjesto incidenta. Teški vremenski uslovi i neravni teren regiona ometaju spasilačke napore.

Video sa mjesta pada helikoptera:

#AjatolahHamenei #AzerbejdžanIlham #BranaAras #HelikopterIncident #IranskaNacija #MjestoIncidenta #OperacijaPotrage #PredsjednikRaeisi #SpasilačkeEkipe #VarzaqanJolfa #svijet