Članak

ISPISALI HISTORIJU

Od Džeke i Aguera do Fodena i Haalanda: Manchester City četvrti put uzastopno šampion Engleske

(Patria) - Manchester City ispisao je danas historiju Premier lige Engleske osvojivši četvrtu uzastopnu titulu prvaka. Prvu su u dramatičnom finišu sezone 2021. godine osvojil Džeko, Aguero i saigrači, a do posljednje su plave iz Manchestera predvodili Foden i Haaland.

Odigrano je i posljednje kolo Premier lige Engleske, Manchester City je na svom terenu dočekao ekipu West Hama. Utakmica je završena rezultatom 3:1.

Izabranici Pepa Guardiole su u prošlom zaostalom kolu slavili protiv Tottenhama rezultatom 0:2. Dvostruki strijelac za “Građane” bio je Haaland. Prvi put je zatresao mrežu u 51. minuti nakon asistencije De Bruynea, a zatim je u sudijskoj nadoknadi s jedanaest metara bio siguran najbolji strijelac lige.

West Ham je, s druge strane, u posljednjem kolu slavio protiv Lutona na svom terenu rezultatom 3:1.

Domaći fudbaleri Manchester Cityja poveli su iz prve prave prilike na utakmici. Bernardo Silva je uposlio Phila Fodena, koji je pogodio u drugoj minuti utakmice.

U 16. minuti City je ponovno zaprijetio preko Jeremyja Dokua, ali je golman West Hama, Alphonse Areola, dobro reagovao i zaustavio njegov pokušaj. Minut kasnije, Rodri je šutirao iz dobre pozicije, no rezultat je ostao 1:0.

U 18. minuti akcija je krenula od Joška Gvardiola, koji je uposlio Erlinga Haalanda. Najbolji strijelac aktuelnog prvaka odigrao je za Dokua, koji je asistirao Fodenu za njegov drugi gol na utakmici.

U 24. minuti utakmice Bernardo Silva je uposlio Rubena Diasa, koji je odigrao fenomenalan pas za Haalanda. Međutim, Haaland promašuje iz sjajne situacije. Nekoliko minuta kasnije, Kevin De Bruyne je odigrao pas za Erlinga Haalanda, ali u posljednjem trenutku je reagovao defanzivac West Hama i spriječio Haalanda da postigne gol. Nakon toga je zaprijetio Rodri, ali je njegov udarac bez većih problema obranio Areola.

U 43. minuti utakmice, Kudus je nakon kontre sjajno pogodio “makazicama” i smanjio rezultat na 2:1.

Na poluvremenu je rezultat glasio 2:1. U 59. minuti utakmice, Rodri je nakon dodavanja Bernarda Silve šutirao i postigao pogodak za 3:1. Ovo je bio osmi gol u ligi za Rodrija, dok je Bernardo Silva upisao svoju devetu asistenciju.

Gosti su u 88. minuti postigli pogodak preko Souceka, ali je on poništen zbog igranja rukom. Do kraja utakmice nije bilo postignutih golova.

#Aguero #Džeko #Engleska #Foden #Guardiola #Haaland #ManchesterCity #PremierLiga #Tottenham #WestHam #sport