Članak

ZAŠTO ŠUTI AMBASADA SAD?

Je li forsirani izbor Vukoje početak procesa kiparizacije BiH?!

Kako to da politici SAD-a u našoj zemlji smeta kada Dragan Čović pokušava pretvoriti projekat "Južna interkonekcija" u etnički, a ne smeta kada u Ustavni sud "utrpava" sudiju koji treba da služi partijsko-etničkim interesima?

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Da su građani Bosne i Hercegovine koji ovu državu vole kao svoju domovinu bili dovoljno svjesni onog što su im nametnuli visoki predstavnik Christian Schmidt i njegov američki šef Michael Murphy, vrlo je izvjesno da bi srušili zgradu Parlamenta kao prevenciju da kolonijalna vlast nikada ne preuzme entitet FBiH, a time ni državni nivo.

Rušenje Parlamenta nakon nametanja Trojke (SDP, NiP, NS) mnogo je bolji izbor od strepnje zbog izbora kadra HDZ-a Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Skoro pa jednoglasno brojni analitičari i novinari koji dublje prate ovaj problem jasno potcrtavaju da je šteta koju će Trojka prouzrokovati izborom Vukoje nepopravljiva u odnosu na sve druge štete tog političkog projekta.

Jer, zgrada Parlamenta se može obnoviti, a Vukoje, ukoliko bude izabran, ostaje u Ustavnom sudu BiH do 2045. godine. Dakle, punih 20 godina HDZ će imati politički odanog kadra za provođenje svojih UZP politika. Nesumnjivo je da će nakon eventualnog izbora Vukoje proces izbora sudija iz RS deblokirati i Milorad Dodik. U tom slučaju, do polovine naredne godine Bosna i Hercegovina imat će Ustavni sud u sastavu koji će raditi sve da sruši njen ustavni i državni poredak.

U kontekstu sve glasnijih priča o kiparizaciji BiH, odnosno podjeli po zonama utjecaja Srbije i Hrvatske, izbor Vukoje označit će početak tog procesa, jer nema sumnje da će sudije pod kontrolom Dodika i HDZ-ov sudija biti ozbiljna prepreka u očuvanju ustavnog poretka.

Istovremeno, zanimljivo je da se Ambasada SAD, koja je u najvećoj mjeri kreirala aktuelnu vlast u FBiH i na državnom nivou, ne oglašava o izboru političke ličnosti za sudiju Ustavnog suda BiH kroz neustavne parlamentarne procedure. Ta šutnja daje nam za pravo da postavimo pitanje je li onda Ambasada SAD svjesno tjerala Schmidta da kreira antidemokratsku vlast bez izbornog legitimiteta. Ono što se dešava od vremena izbora te vlasti jasno pokazuje da te optužbe imaju smisla. Nikšićeva igra oko Vareša, zaduženja sa Zapada, priča o Aerodromima... govore da je ovo proamerička i istovremeno antibosanska vlast.

Amerikanci su kreatori i zaštitnici Dejtona, ali ne vide potrebu da reaguju na politički izbor sudije Ustavnog suda koji bi Ustav iz DMS mogao podrediti partikularnim interesima druge države. Činjenica da se Ambasada SAD deset puta više oglašavala o nekom komesaru kantonalne policije nego o političkom izboru sudije Ustavnog suda nedvojbeno govori mnogo.

Već smo pisali šta bi bilo da je umjesto neselektivno probranih i nekompetentnih članova neke komisije kandidate za ustavnog sudiju ocjenjivao VSTV. Pisali smo i zašto Ustavni sud FBiH odugovlači s odlukom jesu li sjednice Predstavničkog doma FBiH ustavne i je li Poslovnik mijenjan suprotno Ustavu FBiH.

Golema je količina sumnje u cjelokupan rad Parlamenta FBiH mjesecima unazad, a ta sumnja, kada je riječ o izboru Vukoje, već vidljivo je prerasla u jasno kršenje normi, pravila i demokratije. I pored toga, nema reakcije ključnih međunarodnih faktora u BiH - Ambasade SAD, Delegacije EU i OHR-a.

S druge strane, ti ključni faktori oglašavaju se i vrše pritisak za daleko manje važne procese. Ni to što je parlamentarna većina Predstavničkog doma odlučila da "gurne" Vukoju u Ustavni sud bez i da sačeka Mišljenje Venecijanske komisije nije bilo dovoljno međunarodnoj zajednici da po starim navikama "sugeriše" da to ne treba raditi.

Još jedno pitanje nameće se u cijeloj priči. Kako to da politici SAD-a u našoj zemlji smeta kada Dragan Čović pokušava pretvoriti projekat "Južna interkonekcija" u etnički, a ne smeta kada u Ustavni sud "utrpava" sudiju koji treba da služi partijsko-etničkim interesima?

Teško se oteti dojmu da je po srijedi finalna realizacija plana kiparizacije BiH, jer kada u Ustavnom sudu sjede politički sljedbenici UZP i genocidnih politika, Bosna i Hercegovina može računati da joj visi sudbina podjele.

Trojku je tu nepotrebno komentarisati, oni već godinu dana dokazuju da ih jedino zanima da zgrnu i zgrabe što više, jer računaju da poslije njih Bosne i Hercegovine teško da će biti u sadašnjem obliku!?

#Bosna #ChristianSchmidt #HDZ #Hercegovina #kiparskimodel #MarinVukoja #MichaelMurphy #ParlamentFederacije #RasimBelko #UstavnisudBosneiHercegovine #UstavnisudFederacije #bih #izdvojeno