Članak

ISTINA O GENOCIDU

Majke Srebrenice okupile se u Tuzli: Pridružili im se imami tuzlanskih džamija i djeca

Foto: Politički.ba

(Patria) - Kao i svakog 11. u mjesecu i danas je u Tuzli održan mirni protest majki Srebrenice, kome su se pridružili mnogobrojni građani iz Tuzle, ali i drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Među mnogim koji su danas došli da podrže majke Srebrenice, našlo se i četrdesetak članova Mreže mladih i Odjela za porodicu Medžlisa Islamske zajednice Zvornik na čelu sa imamom Islamom ef. Mehmedovićem.

"Danas smo ovdje da podržimo majke Srebrenice. Mahom, to su učenici, koji, osim u mektebu, skoro da ništa ne uče o genocidu koji se dogodio u Srebrenici.

Većina njih zna, ali želimo da znaju još više, da poštuju i pamte žrtve. To je i razlog što smo ih doveli na ovaj protest i sudeći po njihovim reakcijama i ponašanju, vidim da je naš nijet bio ispravan", kazao je ovom prilikom efendija Mehmedović.

Koje god od djece da smo upitali zašto je danas na protestu, odgovor je bio da su došli da "prouče Fatihu ubijenim".

Kao i svakog 11. protestu su se i ovaj put pridružili imami tuzlanskih džamija, koji su nakon protesta, u Čaršijskoj džamiji, u prisustvu majki, poklonili predhodno proučenu hatmu pred duše ubijenih.

Nura Begović predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" novinarima je kazala da u Srebrenici već drugo traju aktivnosti vezane za ovogodišnje obilježavanje 11. jula, godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

"Imali smo neki dan sjednicu Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida. Za sada imamo 6 žrtava čiji su posmrtni ostaci pripremljeni za ukop, premda imamo oko 150 potvrđenih identifikacija žrtava, čije porodice nisu dale saglasnost da se isti ukopaju.

Njihove porodice su obaviještene o identifikaciji, ali oni, iz nekih razloga još ne pristaju na ukop. Nažalost, sve su to nekompletna tijela, ali, važno je da ukopamo bar nešto od posmrtnih ostataka ubijenih koji čekaju na ukop.

Ukoliko su neke porodice u inostranstvu i ne mogu da dođu na dženazu, a odluče se da ukopaju posmrtne ostatke svojih najmilijih, poručujemo im da će Memorijalni centar organizirati njihov ukop", kazala je ovom prilikom Begović.

Begović upozorava na užasavajuću činjenicu da skoro svakodnevno na ekranima srbijanskih televizija, mogu vidjeti pojedine generale i razne druge komandante Vojske Rs i bivše JNA koji govore o bitkama kojim su komandovali u BiH, o osvajanjima i pobjedama, pa i onim tokom genocida u Srebrenici, a da ni jedna služba ih ne pita gdje su grobnice ubijenih u tim bitkama, među kojima su, uglavnom bili civili.

"Strašno je gledati kojekakve Mladićeve pomoćnike kako se hvale svojim ratnim uspjesima u BiH, ustvari zločinima koje su počinili. Oni znaju gdje su grobnice.

Kako god, postoji spisak 1.330 osoba ubijenih u Magacinu otkupa u Kravici i to po imenu i prezimenu gdje se tačno zna u kojim grobnicama su ti ljudi pronađeni, sudeći po onom šta govore ti visokorangirani zločinci, koje čuva Srbija, očito je da postoje spiskovi ubijenih na drugim lokacijama i mjestima grobnica u koje su njihova tijela zakopana.

Upravo su oni ovih dana najgrlatiji protivnici usvajanja Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici", kazala je za Politicki.ba Nura Begović.

#11.juli #MajkeSrebrenice #NuraBegović #Tuzla #ŽeneSrebrenice #BiH