Članak

NANIJELI MU LAKŠE POVREDE

Tužilaštvo KS zatražilo pritvor za petoro Ukrajinaca koji su oteli Sirijca

(Patria) - Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je Općinskom sudu u Sarajevu prijedlog da odredi pritvor za petero državljana Ukrajine, četiri muškarca i jednu ženu, a koji se sumnjiče za protivpravno lišenje slobode državljanina Sirije na Ilidži.

Četvorica Ukrajinaca sumnjiče se za krivična djela protivpravno lišenje slobode i nanošenje lakših povreda, dok je Ukrajinka osumnjičena za pomaganje pri činjenju krivičnog djela protivpravno lišenje slobode.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva.

Prema zvaničnoj informaciji MUP-a KS, zbog sumnje da su oteli državljanina Sirije A. E. A. i držali ga zatočenog u jednom objektu, uhapšeni su: Y. L. (2005), Y. H. (2003), O. I. (1985), D. D. (2004) i A. M. (2005), svi iz Ukrajine.

Oni su Sirijca oteli na kružnom toku u Pejtonu, ubacili ga u kombi kojim su se zaputili u pravcu Blažuja. Operativnim radom, policija je pronašli kombi ford, u samouslužnoj autopraonici u ulici Plandište, kao i muškarca D. D, koji je uhapšen.

Nedugo potom, pokušali su zaustaviti škodu, u kojoj su se nalazile osobe od interesa, koje su odbile policijsko naređenje da se zaustave i nastavile bježati prema Vrelu Bosne. Na tom lokalitetu ostavili su vozilo i nastavili dalji bijeg pješke, navedeno je u policijskom saopćenju.

U međuvremenu, policija je pronašla objekat u kojem je bio zatočen Sirijac, koji je u pratnji policije prebačen u KCUS, gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede.

Prilikom pretresa, navodi se, pronađeno je i vatreno oružje - pištolj.

#Općinskisud #otmica #pritvor #Sirijac #TužilaštvoKS #Ukrajinci #BiH