Članak

MASOVNA TRKA

U nedjelju na Sarajevo marathonu takmičari iz 44 države, obustave saobraćaja kako se budu trkači kretali

(Patria) - Udruženje ‘Dečki u plavom’ organizator je petog izdanja ‘Sarajevo marathon’ powered by Cedevita Vitamin Water, koji će se održati u nedjelju 12. maja kao najmasovnija sportska i trkačka manifestacija u našoj zemlji. Start je u 8 sati s platoa preko puta Vijećnice. Kako su saopćili iz ovog udruženja imaju 1.999 učesnika iz 44 država.

"Osim maratona na 42 km i polumaratonske trke na 21 km, učesnike očekuje utrka Alkaloid 5K Run, a za najmlađe tu je i BASH Kids Run. Također, želja nam je da ohrabrimo one koji istrče 5 km, da naredne godine podignu ljestvicu još više i spreme se za polumaraton, kasnije i za maraton, a sve u skladu sa našim sloganom ‘Let’s run and have some fun’", navodi se u saopćenju.

Staza Sarajevskog maratona spada među rijetke koje spajaju dva grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo. Trenutni rekord staze je 2 sata 20 minuta i 54 sekundi, a postavio ga je Laban Cheruiyot, atletičar iz Kenije.

Iz KJKP Gras su obavijestili javnost da će u skladu sa Rješenjem Ministarstva saobraćaja KS, a po zahtjevu Udruženja „Dečki u plavom“ zbog održavanja sportske manifestacije „Sarajevski maraton 2024“ na trasi kretanja maratonske trke (START - Obala Isa bega Isakovića - Novi most Vijećnica - Obala Kulina bana – Telali - Mula Mustafe Bašeskije - Maršala Tita - Zmaja od Bosne -Bulevar Meše Selimovića - Džemala Bijedića - Sarajevska cesta - Blažujski drum - Vrelo Bosne - Velika aleja - IV Viteške Brigade - Hrasnička cesta - Put Famosa - Želimira Vidovića Kelija - Ante Babića - Safeta Hadžića – Zvornička (Bulevar Ivice Osima) – Grbavička – Zagrebačka – Terezije – Skenderija - Hamdije Kreševljakovića –Bistrik - Obala Isa bega Isakovića – CILJ), u nedjelju 12.5.2024. godine u vremenu od 07:30 - 13:30 sati, doći do privremene etapne obustave saobraćaja, a što će dovesti do sljedeće izmjene u odvijanju javnog gradskog prevoza putnika:

- Tramvajski i trolejbuski saobraćaj će u vrijeme kretanja trkača trasom linija ovih vidova
prevoza biti privremeno obustavljen do osiguranja uslova za njihov rad;
- Autobuske i minibuske linije (31e Vijećnica-Dobrinja, 16b Dom Armije-Koševsko Brdo, 18 Drvenija-Pofalići, 41 Drvenija-G. Velešići, 27 Ilidža-Hrasnica-Famos, 28 Ilidža-Rakovica-Kobiljača, 33 Ilidža-Tarčin-Vukovići, 43 Ilidža-Osjek, 46 Ilidža-Vlakovo i 75 Ilidža-Mokrine) čije se trase poklapaju sa trasom kretanja trkača biće privremeno obustavljene ili preusmjerene alternativnim trasama u skladu sa uputama policijskih službenika na terenu.

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu obustave saobraćaja vršit će pripadnici MUP-a KS.

Obustave saobraćaja bit će parcijalno, kako se kreće kolona sa trkačima. Normalizacija saobraćaja na glavnoj gradskoj saobraćajnici na dionici Vijećnica – Ilidža bit će uspostavljena do 11 sati – navodi se u saopćenju Dečki u plavom.

#5K #dječijatrka #IstočnoSarajevo #maraton #polumaraton #Sarajevo #utrka #Vijećnica #sport