Članak

PRIVREMENO FINANSIRANJE

Dodik opet ucjenjuje: Prvo raspodjela novca od akciza, pa onda možemo pričati o budžetu institucija BiH

(Patria) - Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik poručio je 9. maja da sa partnerima na nivou BiH uvijek može razgovarati, ali da ne zna o čemu bi pričali imajući u vidu da ni ranije dogovore nisu ispoštovali.

“Imate deset stvari koje smo se dogovorili ništa nisu ispunili. Kada ispune ono o čemu smo se dogovorili, vezano za podjelu sredstava od akciza, onda možemo razgovarati i o budžetu. Prije toga ne možemo pričati o budžetu”, rekao je Dodik.

On je kazao kako je na prethodnim sastancima dogovoreno da Republici srpskoj bude dodijeljeno 36 posto sredstava.

"Već pet mjeseci čekamo da se to završi, ali u FBiH neće da glasaju na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH za ono što je politički dogovoreno”, kazao je Dodik.

Posljednja sjednica Upravnog odbora UIO BiH trebala je biti održana 21. marta, ali na tu sjednicu nije došao federalni ministar finansija Toni Kraljević (HDZ BiH) bez kojeg nema raspodjele akumuliranih sredstava od akciza. Isti slučaj je bio i na sjednici 9. februara jer je Kraljević napustio sjednicu. Riječ je o nešto više od 255 miliona maraka.

Prema informacijama Patrije, Kraljević ne želi podržati odluku koju smatra štetnom po entitet Federaciju BiH.

Metodologija za obračun godinama ne postoji jer nema saglasnosti među članovima UO UIO, a svi parametri pokazuju da je entitet Federacija BiH značajno više uplaćivala nego što je dobijala (59 posto).

Navodno je napravljen dogovor o raspodjeli 64:36 između FBiH i Rs, dok je Brčko distrikt izbačen iz ove raspodjele.

Da bi bila usvojena raspodjela novca od akciza za nju moraju glasati oba entitetska ministra finansija i državni ministar.


#državnakoalicija #MiloradDodik #UIO #akcize #BiH