Članak

ODBRANA OD AGRESORA

SAD najavile novi paket oružja za Ukrajinu vrijedan 400 miliona dolara

(Patria) - SAD su u petak najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara, dok se Kijev bori da zadrži napredovanje ruskih trupa u sjeveroistočnom regionu Harkova, javio je AP.

Ovo je treća tranša pomoći Ukrajini otkako je Kongres usvojio dodatno finansiranje krajem aprila nakon mjeseci zastoja. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy upozorio je u četvrtak da se njegova zemlja suočava sa „zaista teškom situacijom“ na istoku, ali je rekao da dolazi nova zaliha američkog oružja i da ćemo „moći da ih zaustavimo“.

Paket uključuje raketne sisteme HIMARS i rakete za njih, kao i municiju za Patriot i Nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, artiljerijsku, protivavionsku i protivtenkovsku municiju, te niz oklopnih vozila , kao što su vozila Bradley i Mine Resistant Ambush Protected.

Također će obezbijediti brojne obalne i riječne patrolne čamce, prikolice, municiju za rušenje, brze rakete protiv radijacije, zaštitnu opremu, rezervne dijelove i drugo oružje i opremu. Oružje se šalje preko predsjedničke vlasti, koja izvlači sisteme i municiju iz postojećih američkih zaliha kako bi mogli brzo otići na front.

Također u petak, State Department je odobrio predloženu hitnu prodaju HIMARS-a Ukrajini za procijenjenih 30 miliona dolara. Država je saopštila da je Ukrajina zatražila kupovinu tri raketna sistema, koje bi finansirala vlada Njemačke.

Državni sekretar Antony Blinken utvrdio je da postoji vanredno stanje koje podržava „trenutnu prodaju“ Ukrajini. Sistemi će doći iz inventara vojske.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da je najnoviji paket pomoći djelimično namijenjen da pomogne Ukrajini da se odbrani od rastućih ruskih napora da zauzme Harkov. Kirby je rekao da je Rusija već pokrenula početne upade u područja oko gradova Vovčansk i Liptsi, u blizini Harkova.

„Moguće je da će Rusija ostvariti dalji napredak u narednim sedmicama, ali ne očekujemo bilo kakve veće pomake“, rekao je Kirby.

„I s vremenom će priliv američke pomoći Ukrajini omogućiti da izdrži ove napade tokom 2024. godine“

SAD su sada pružile oko 50,6 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini od invazije Rusije u
februaru 2022. Gotovo odmah nakon što je predsjednik Joe Biden potpisao paket pomoći vrijedan 95 milijardi dolara, Pentagon je objavio da šalje milijardu dolara oružja preko tijela za povlačenje sredstava.

Samo nekoliko dana kasnije, Bidenova administracija najavila je paket od 6 milijardi dolara koji se finansira kroz Ukrajinsku inicijativu za sigurnosnu pomoć, koja plaća dugoročne ugovore sa odbrambenom industrijom i znači da bi moglo potrajati mjesecima ili godinama da oružje stigne.

Rusija je pokušala da iskoristi ukrajinski nedostatak municije i ljudstva jer je protok zapadnih zaliha od izbijanja rata nestao dok se Kongres borio da usvoji zakon. Moskva je koncentrisala trupe na istoku i sjeveru i dobija prednost na bojnom polju, rekao je Zelenskiy.

Zvaničnici nisu rekli da li najnoviji paket uključuje više balističkih projektila dugog dometa, poznatih kao Armijski taktički raketni sistem, koje je Ukrajina više puta tražila. SAD su tajno poslale određeni broj projektila Ukrajini po prvi put ovog proljeća, a Bijela kuća je rekla da će poslati još. Ukrajina ih je iskoristila za bombardovanje ruskog vojnog aerodroma na Krimu.

Nove rakete daju Ukrajini skoro duplo veći domet do 300 kilometara nego što je imala sa verzijom oružja srednjeg dometa koje je dobila od SAD u oktobru.

#oružje #SAD #Ukrajina #Svijet