Članak

ZBOG KRVOPROLIĆA U GAZI

Španski univerziteti razmatraju prekid veza sa izraelskim institucijama

(Patria) - Španski univerziteti izrazili su u četvrtak spremnost da prekinu veze sa bilo kojom izraelskom obrazovnom institucijom koja nije izrazila „jasnu posvećenost miru“, javio je AFP.

Studentski protesti su posljednjih sedmica raširili širom zapadne Evrope, a demonstranti zahtijevaju prekid krvoprolića u Gazi i prekid veza s Izraelom, uzimajući u obzir demonstracije koje su zahvatile američke kampuse.

U saopštenju, upravni odbor univerzitetskih kancelara (CRUE) osudio je nasilje i dao podršku protestima koji su nedavno izbili u španskim kampusima. Zahtijevajući hitan prekid izraelskih akcija u Gazi, obećali su „preispitati veze i, ako je potrebno, obustaviti suradnju s izraelskim univerzitetima i istraživačkim centrima koji nisu izrazili čvrstu opredijeljenost za mir i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava“.

Ali diplomatski sročena izjava nije otišla dovoljno daleko da smiri studente na nekoliko protestnih kampova koji su se pojavili širom Španije, a koji su do sada bili mirni.

„Ono što zaista želimo je da vlada i rektori univerziteta ispune naše zahtjeve i prekinu veze s Izraelom“, rekao je Sebastian Gonzalez, student prava i političkih nauka na Univerzitetu Complutense u Madridu. „Kada naši zahtjevi budu ispunjeni, sklonićemo kamp. Do tada ćemo nastaviti da pružamo otpor ovdje i širom Španije“, rekao je Gonzalez, portparol demonstranata.

U Španiji je prvi protest počeo 29. aprila na Univerzitetu u Valenciji na istoku, a studenti su podigli oko dvadesetak šatora tražeći „prekid genocida u Gazi“. Nakon toga uslijedio je sličan protest na Univerzitetu u Barceloni, a ove sedmice kampovi su se proširili na Madrid, sjevernu Baskiju, Alicante na istoku i južnu regiju Andalucia.

Rat u Gazi počeo je 7. oktobra kada je Hamas napao Izrael, ubivši više od 1.170 ljudi, većinom civila. Izrael je pokrenuo ofanzivu u kojoj je ubijeno oko 35.000 ljudi, uglavnom djece i žena. Nasilje je izazvalo val propalestinskih protesta koji su sedmicama potresli američke kampuse u intenzitetu koji nije viđen decenijama, a onda se širio na evropske gradove, pa čak i Australiju.

#Gaza #Izrael #prekidsaradnje #protesti #španskiuniverziteti #Svijet