Članak

HDZ BLIZU DOGOVORA S PARTNERIMA

Nazire se parlamentarna većina u Hrvatskoj: Hoće li dileme biti riješene u sedmici pred nama?

(Patria) - Za dva dana, u utorak, trebalo bi se znati jesu li HDZ i Domovinski pokret postigli dogovor o novoj parlamentarnoj većini i ko će, osim njih, u njoj još biti.

Danas, kako javlja HRT, niko od političkih aktera nije želio o tome konkretnije govoriti pa ćemo se, za barem dio odgovora na pitanja koja se postavljaju još od izborne noći, morati strpjeti još nekoliko dana.

I iz HDZ- a i DP-a poruke o približavanju sastavljanju parlamentarne većine, ali nejasno još ostaje šta će biti s dosadašnjim HDZ-ovim partnerom SDSS-om.

Ispred pravoslavnog Hrama na Cvjetnom trgu, gdje je bio na liturgiji u povodu pravoslavnog Uskrsa, novinari su dočekali predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca s neizbježnim političkim pitanjima. Zanimalo ih je što će biti sa SDSS-om.

- Sve što vas i javnost zanima čut ćete za koji dan. Na današnji dan niko ne bi trebao biti razočaran, a ima li nekih briga koje dijelimo svi u ovoj zemlji - vjerojatno ima, ali danas se radujemo, rekao je Pupovac novinarima.

Detalje pregovora ne znaju ni dugogodišnji HDZ-ovi koalicijski partneri, dio njih zbog toga nije sretan.

Hrebak skeptičan oko slaganja većine

Liberal Dario Hrebak, koji je saborski mandat drugi put dobio s liste HDZ-a i partnera, je izjavio da je HSLS dao podršku Plenkoviću za pregovore o formiranju većine, a aludirajući na DP, primijetio je da nije dobar način na koji ta stranka postavlja uvjete.

- Graditi nešto na temelju protivljenja nikad nije dobro i vidjet ćemo koliko će ta većina biti uopće stabilna, izjavio je Hrebak koji misli da su pregovori HDZ-DP načelno gotovi, a žao mu je što i HSLS niko ništa nije pitao.

- Vidim da nas svi uzimaju zdravo za gotovo, ali HSLS je puno ozbiljnija stranka od 'robe s police', poručio je.

U idućoj sedmici sve će biti jasnije i znat će se tačne brojke. Ali sasvim sigurno, većina će biti osigurana, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u Bjelovaru odgovarajući na novinarska pitanja o toku pregovora HDZ-a i DP-a s ciljem osiguranja neophodnih 76 ruku za formiranje saborske većine.

Na pitanje hoće li i dalje SDSS biti dio većine, Jandroković odgovara da su glasači jasno poslali poruku koji smjer žele, ali i da će se i dalje nastaviti s politikom prema manjinama u smislu zaštite svih njihovih prava i programa.

- Tu neće sasvim sigurno doći do promjene, a kako će se formirati parlamentarna većina, to ćemo dogovoriti u idućem stadiju, objasnio je Jandroković.

#Domovinskipokret #Hdz #Hrebak #Hrt #Hrvatska #Hsls #Jandroković #Pupovac #Sdss #Region