Članak

WSJ PIŠE

Izrael dao ultimatum Hamasu: Dogovor o taocima ili ofanziva na Rafah

U izvještaju koji je objavio WSJ citiraju se egipatski zvaničnici, prema kojima Hamas ima rok do narednog petka da se izjasni.

(Patria) - The Wall Street Journal (WSJ) jučer je objavio da je izraelska vlada dala ultimatum Hamasu, u kojem mu je ponudila dvije opcije - ili da pristane na dogovor o taocima ili Izrael pokreće ofanzivu na Rafah.

U izvještaju koji je objavio WSJ citiraju se egipatski zvaničnici, prema kojima Hamas ima rok do narednog petka da se izjasni.

Izrael je dao zeleno svjetlo Hamasovom političkom rukovodstvu za najnoviji prijedlog sporazuma i očekuje se da će delegacije stići u Kairo u narednim danima kako bi o tome razgovarale.

Međutim, treba istaći kako lideri Hamasa još nisu odgovorili na prijedlog i pitanje je da li su ga uopšte i vidjeli, piše WSJ.

Ipak, egipatski zvaničnici, koji su pod uslovom anonimnosti govorili za WSJ, ističu da su članovi Hamasa ljuti jer prijedlozi o primirju nisu potpuno jasni.

"Hamas želi dugoročni prekid vatre potkrijepljen američkim garancijama da će Izrael poštovati sve uslove i strahuje da će trenutni prijedlog omogućiti Izraelu da nastavi borbe u kratkom vremenskom periodu", navodi se.

Prema izvještaju WSJ, ponuda koja je sada na stolu uključuje prvu fazu koja bi trajala do 40 dana i u kojoj bi 33 izraelska taoca bila oslobođena. U tom periodu, strane bi započele pregovore o trajnom prekidu vatre.

Druga faza trajala bi najmanje šest sedmica, a strane bi pristale na veće oslobađanje talaca i obavezale bi se na dužu pauzu u borbama, objašnjava WSJ.

Za sve ovo, Izrael je Hamasu dao rok od sedam dana da se izjasni.

"Ako ne pristane na dogovor, izraelska vojska će pokrenuti svoju dugo obećanu ofanzivu na najjužniji grad Gaze - Rafah", dodaje se u analizi.

Također, ističe se kako će Hamas vjerovatno odgovoriti na najnoviji prijedlog Izraela s vlastitom ponudom i određenim izmjenama. Isto tako, dodaje se kako Hamas neće u potpunosti odbiti izraelski prijedlog.

#Hamas #IZRAEL #Ultimatumi #Svijet