Članak

VRATILE SE IZ SAD

Majke Srebrenice stigle u Sarajevo: Rezolucija o genocidu je pečat istini

Rezolucija o genocidu u Srebrenici je 'pečat istini', poručile su danas u Sarajevu Majke Srebrenice po povratku iz New Yorka, gdje su se jučer obratile na panel-diskusiji u Generalnoj skupštini UN.

(Patria) - Rezolucija o genocidu u Srebrenici je 'pečat istini', poručile su danas u Sarajevu Majke Srebrenice po povratku iz New Yorka, gdje su se jučer obratile na panel-diskusiji u Generalnoj skupštini UN.

Panel-diskusija održana je nakon što je prolongirano glasanje o Rezoluciji o Srebrenici, koje je, kako je ranije najavljivano, trebalo biti održano 2. maja u Generalnoj skupštini UN, piše RSE.



- Očekivala sam da će Srbija biti sponzor rezolucije. Srbiji je potrebna rezolucija, jer narod i ta država žive u lažima i kroz rezoluciju će saznati pravu istinu.

Mi moramo da gradimo bolje sutra, da niko ne doživi ono što smo mi, da tražimo našu djecu po masovnim grobnicama - izjavila je novinarima predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice i Žepe" Munira Subašić.

Kada Hotić iz istog Udruženja potcrtava da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici "rezultat našeg rada, naše borbe za pravdu i istinu".

- Mi smo zaustavili laži koje svaki dan izgovaraju pojedinci - ističe Hotić.

Podsjetimo, Generalna skupština UN o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, kojom bi 11. juli bio proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, glasat će sredinom maja.

Diplomatski izvori u New Yorku su potvrdili da ne sumnjaju u prihvatanje rezolucije, samo je pitanje koliko će zemalja tokom glasanja biti suzdržano.

#genocid #MajkeSrebrenice #MuniraSubašić #RezolucijaOSrebrenici #Sarajevo #BiH