Članak

DANAS ODLUKA

Novo rukovodstvo Haitija preuzima vlast, a bande traže mjesto za pregovaračkim stolom

(Patria) - Novo tranzicijsko vijeće Haitija trebalo bi danas izabrati sljedećeg predsjednika zemlje, ali vođe bandi koje su imale sve veću kontrolu traže politički utjecaj i amnestiju te prijete nasiljem ako se njihovi zahtjevi ne ispune, javio je Reuters.

Prošle sedmice, nakon što je bivši premijer Ariel Henry podnio ostavku, Vijeće je formalno uspostavljeno, što se smatra ključnim korakom u ponovnom uspostavljanju sigurnosti nakon godina nasilja bandi koje je nedavno naglo poraslo.

Vijeće se sastoji od sedam članova sa pravom glasa i dva posmatrača bez prava glasa, uključujući političare, biznismena i pastora. Regionalno tijelo Karipske zajednice (CARICOM), koje je vodilo izradu nacrta sastava Vijeća, zabranilo je pridruživanje članovima bandi ili onima koji su bili podvrgnuti međunarodnim sankcijama.

Ali neki od najmoćnijih vođa bandi prijete nasiljem ako im se ne dozvoli politički uticaj. U intervjuu za CNN objavljenom u ponedjeljak, Vitel'homme Innocent, koji je na čelu bande Kraze Barye i optužen da je orkestrirao otmicu američkih misionara 2021. godine, pozvao je Vijeće da sasluša bande i pronađe rješenje za krizu „što je prije moguće."

Kraze Barye je dio labave koalicije bandi poznatih kao Viv Ansanm, ili „Live Together“, koje kontrolišu većinu glavnog grada Port-au-Princea. Koalicija traži od buduće vlade amnestiju za zločine i napravi plan za mlade članove bandi koji su možda bili prisiljeni da se pridruže, bilo pod prijetnjom nasilja ili zbog nedostatka ekonomskih alternativa, rekao je Innocent za CNN.

Vođa Viva Ansanma, bivši policajac po imenu Jimmy Cherizier koji je poznat kao „Roštilj“, upozorio je na posljedice ako se bande ignorišu, u poruci koja je podijeljena na društvenim mrežama tokom vikenda.

„Viv Ansanm je spreman za razgovor. Ili smo svi za stolom, ili će sto biti uništen sa svima nama“, rekao je.

Prema procjenama UN-a, više od jedne osobe je ubijano u nasilju bandi na Haitiju svakog sata u prva tri mjeseca ove godine. Postoje i rašireni izvještaji o bandama koje koriste masovno seksualno nasilje, otmice uz otkupninu i mučenje kako bi iznudile stanovništvo.

Bande su izrazile frustraciju vladajućom elitom Haitija i pozvale na ostavku Henrija, koji je bio premijer od 2021. godine. Henry je ostao izvan zemlje nakon što je otišao da traži međunarodnu podršku za sigurnosnu misiju koju podržavaju Ujedinjene nacije, koja ima za cilj da povrati kontrolu od bandi. On je u martu rekao da će se povući kada Vijeće bude uspostavljeno.

#ArielHenry #Haitija #JimmyCherizier #KrazeBarye #PortauPrincea #Roštilj #UjedinjeneNacije #UNa #VitelhommeInnocent #VivAnsanm #Svijet