Članak

PREDSJEDNIK EVROPSKOG VIJEĆA

Michel: Na pragu smo historijskog trenutka za EU

Veliko proširenje 2004. bilo je transformativni događaj za naš kontinent. Za nove članice, pridruživanje EU bilo je motor za veći prosperitet.

(Patria) - Veliko proširenje 2004. bilo je transformativni događaj za naš kontinent. Za nove članice, pridruživanje EU bilo je motor za veći prosperitet.

A spektakularan rast njihovog BDP-a najbolji je dokaz za to, kazao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel povodom 20 godina od velikog proširenja EU.

- Pad gvozdene zavjese donio je uspon velikog proširenja. Doveo je deset novih država članica u našu Uniju. Godina 2004. označila je ponovno ujedinjenje podijeljenog kontinenta.

Danas, dvadeset godina kasnije, rat se vratio u Evropu. Sljedeći talas proširenja je ponovo datum s historijom, geopolitički imperativ - smatra Michel.

Govoreći o motivima iza velikog pristupanja, kaže da je to za nove države članice bila žestoka želja da postanu dio ovog svijeta slobode i prosperiteta.

- Evropa je bila mnogo više od geografije, Evropa je ideja, san, putovanje, svjetionik nade. Nikada ne smijemo zaboraviti tadašnju odlučnost zemalja kandidata.

Učinili ste pristupanje svojom zvijezdom vodiljom i uskladili svoju politiku i svoja srca s ovim zajedničkim strateškim ciljem. Bilo je spektakularno.

S druge strane, šta je motivisalo EU? Naša moralna obaveza je bila da odgovorimo na zov historije, ali je to bilo i u našem strateškom interesu.

U to vrijeme, mnogi su sumnjali u sposobnost EU da integriše stanovništvo i privrede od više od 100 miliona ljudi. Ali odgovorili smo na izazov tako što smo bili pametni i pragmatični - poručio je Michel.

Trenutni poredak zasnovan na pravilima, svjestan je Michel, svakako da nije savršen, ali treba da igra stabilizirajuću ulogu.

- Danas je ovaj svjetski poredak uzdrman i to se dešava upravo ovdje na našem evropskom tlu. Rusija vodi rat protiv suverene nacije Ukrajine. A ruski rat nije ograničen samo na nebo i rovove Ukrajine.

EU, njene zemlje kandidati, pa čak i Afrika su predmet hibridnih napada Kremlja. Rusija koristi migrante, novac i lažne vijesti da bi ih destabilizovala.

Kremlj ima jasan cilj - srušiti evropski san. Zašto? Zato što se Kremlj plaši slobode i demokratije na svom pragu - ocjenjuje Michel.

Naglašava da je danas test naše generacije da ovu Evropu učinimo jačom, suverenijom, uticajnijom, integrisanijom i još ujedinjenijom.

- Na pragu smo još jednog historijskog trenutka za našu Uniju, imamo datum sa historijom, hajde da ga zgrabimo sa obje ruke - zaključio je Michel.

#CharlesMichel #EvropskoVijeće #GeopolitičkiImperativ #GvozdeneZavjese #HistorijskiTrenutak #NoviČlanovi #SlobodaIProsperitet #SvjetskiPoredak #VelikoProširenje #ZajedničkiCilj #Svijet