Članak

KIJEV

Stoltenberg sa Zelenskim: Još nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se jučer u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

(Patria) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je jučer u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Na zajedničkoj konferenciji sa novinare, Stoltenberg je ocijenio da je višemjesečno odlaganje vojne pomoći SAD-a Ukrajini imalo ozbiljne posljedice na ratištu, prenijela je agencija AFP.

Stoltenberg je kazao da je "na putu više vojne pomoći" i da "još nije kasno" da Ukrajina pobijedi u ratu.

- Ukrajina je mjesecima bila nadjačana, primorana da racionalizuje svoju municiju... Ali još nije kasno da pobijedi - izjavio je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji s ukrajinskim predsjednikom.

Zelenski je, pak, apelovao na bržu isporuku oružja kako bi se Ukrajina oduprla ruskoj ofanzivi. Istakao je da je "vitalno oružje" iz SAD-a počelo da pristiže u Ukrajinu, ali u malim količinama.

- Zajedno moramo poremetiti rusku ofanzivu. Brzina snabdijevanja (oružjem) bukvalno znači stabilizaciju linije fronta - rekao je Zelenski, prenosi RSE.

SAD su prošle sedmice usvojile paket pomoći Ukrajini vredan 61 milijardu dolara, čime je okončan višemjesečni zastoj u Kongresu u podršci Kijevu, koji se suočava sa malim zalihama artiljerijskih granata.

Vrhovni komandant Ukrajine izjavio je prije dva dana da su se njegove trupe povukle iz tri sela na istoku gdje su ruske snage u ofanzivi i postepeno zauzimaju teren.

- Ruska vojska sada pokušava da iskoristi situaciju dok čekamo isporuke od naših partnera - rekao je jučer Zelenski.

Istakao je potrebu za isporukom sofisticiranih američkih sistema protivvazdušne odbrane "Patriot", koje Kijev smatra ključnim za odbranu vazdušnog prostora Ukrajine od ruskih raketnih napada.

#JensStoltenberg #VolodimirZelenski #ukrajina #Svijet