Članak

IZENANDNA SMRT

Američki zvaničnik: Putin vjerovatno nije naredio smrt opozicionog lidera Navaljnog

(Patria) - Američki obavještajni zvaničnici utvrdili su da ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno nije naredio smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u februaru, prema zvaničniku, javio je AP.

Dok američki zvaničnici vjeruju da je Putin odgovoran za smrt Navaljnog, koji je pretrpio
brutalne uslove tokom zatočeništva, obavještajna zajednica je otkrila da Putin nije bio svjestan vremena smrti Navaljnog, koja se desila prije izbora za predsjednika, ili nije to direktno naredio, prema zvaničniku. Zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti.

Ubrzo nakon smrti Navaljnog, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je Putin odgovoran, ali nije optužio ruskog predsjednika da je to direktno naredio. Tada je Biden rekao da SAD ne znaju šta se tačno dogodilo Navaljnom, ali da „nema sumnje“ da je njegova smrt „bila posljedica nečega što su Putin i njegovi nasilnici uradili“.

Navaljni (47), najpoznatiji ruski opozicioni političar i Putinov najuporniji neprijatelj, umro je 16. februara u udaljenoj kaznenoj koloniji iznad Arktičkog kruga dok je služio devetnaestogodišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam koje je odbacio kao politički motivisane. On je bio iza rešetaka od januara 2021. nakon što se vratio u Rusiju iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensima za koje je okrivio Kremlj.

Ruski zvaničnici su rekli samo da je Navaljni umro prirodnom smrću i oštro su negirali
umiješanost i u trovanje i u njegovu smrt.

#AleksejNavalny #Rusija #SAD #VladimirPutin #Svijet