Članak

DIPLOMATIJA

Biden ponovio stav o Rafahu u telefonskom razgovoru sa Netanyahuom

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u nedjelju s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i „ponovio svoj jasan stav“ o mogućoj invaziji na pogranični grad Rafah, saopštila je Bijela kuća, javio je Reuters.

U saopštenju Bijele kuće nije navedeno više detalja o tom dijelu razgovora. Washington je rekao da ne može podržati operaciju u Rafahu bez odgovarajućeg i vjerodostojnog humanitarnog plana.

Govoreći ranije, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je Izrael pristao da sasluša zabrinutost i razmišljanja SAD-a prije nego što započne invaziju.

Dvojica lidera su posljednji put razgovarala 13. aprila, nakon što je Iran izveo napad na Izrael.

„Predsjednik je ponovo potvrdio svoju čvrstu posvećenost sigurnosti Izraela“, navodi se.

Dvojica lidera su razmotrili kako da osiguraju oslobađanje nekih od talaca držanih od napada pod vodstvom Hamasa 7. oktobra, u kombinaciji sa trenutnim prekidom vatre u Gazi. Oni su razgovarali i o povećanom tempu isporuke pomoći, uključujući pripreme za otvaranje novih prijelaza u Gazi.

„Predsjednik je naglasio potrebu da se ovaj napredak održi i poboljša u punoj koordinaciji s humanitarnim organizacijama“, navodi se u saopćenju.

#BenjaminNetanyahu #JoeBiden #Rafah #Svijet