Članak

DEMANTIJ

Reakcija Energoinvesta na tekst 'Energoinvest izgubio 22 miliona KM, a hvali se arbitražom'

(Patria) - Energoinvest reagirao je na objavu članka „Energoinvest izgubio 22 miliona KM, a hvali se arbitražom“ objavljenog dana 23.04.2024. na portalu
NAP.ba, potpisanog od strane novinara Amina Čorbo – Zećo.

"Nažalost iako iskreno cijenimo doprinos Vašeg portala i Vaših novinara naročito u kvalitetnom praćenju i izvještavanju aktuelne društveno političke situacije u našoj zemlji, dužni smo tražiti od vas da ovaj dematij objavite u cjelosti i radi Energoinvesta a i radi vaše cijenjene kuće.

Navodi iz samog članka predstavljaju pokušaji izvlačenja ličnih zaključaka koji niti su tačni niti, što je još važnije, odražavaju ni djelić suštine arbitražne presude.

Za vašu informaciju arbitražna presuda sačinjena je na 165 str. teksta pri čemu sam spis još sadrži nekoliko stotina pratećih originalnih dokumenata.
Stoga tek analizom i poznavanjem navedenog, a što je stvar stručnih i ovlaštenih institucija, može se donijeti sud o kako uspješnosti arbitraže, tako i vrlo direktno i lica odgovornih za štete nastale radnjama koje su se dešavale, prije arbitraže i koje su rezultirale samom arbitražom i njenim ishodom.


Samo radi ilustracije želimo vam navesti da spis sadrži dokumente do nivoa fotografija radne table na kojoj su tadašnji predstavnici BH Gasa svjesno bez prisustva Energoinvesta, dogovorili sve nepovoljne uslove sa mađarskim transporterom, a da ne govorimo o pismima, prepiskama, štetnim plaćanjima, odbijanjima naloga Vlade FBiH i sl.

Takođe, isključivo naporima i dokazima Energoinvesta uspjele su se dokazati sve prevare i enormno uvećane fakture koje je BH Gas bez pogovorno plaćao godinama. Navedeno je rezultiralo arbitražnom odlukom o povratu milionskog iznosa novca koji je presuđen u korist BH strane.

Kada je u pitanju viša sila, arbitražna odluka je evidentirala postojanje uticaja treće strane (Gazproma) za promjenu rute transporta, ali za arbitražno vijeće je presudnija bila činjenica da je anex ugovora br. 24 potpisan na 4 godine na isključivo insistiranje i interes BH strane (BH Gasa), a ne na jednu godinu kako su to mađari sugerisali zbog očekivanog prelaska na Turski tok.

Dokument koji prezentirate u vašem članku predstavlja izjavu koja je potpisana na inicijativu Energoinvesta upravo zbog nepovjerenja prema anexu ugovora 24 na kome je tadašnja uprava BH Gasa insistirala, a sve u cilju kako bi se adresirala odgovornost za posljedice koje mogu nastati kako je i
navedeno u zadnjem pasusu izjave.

Stoga, imajući u vidu da je Energoinvest još 2021. podnio odgovarajuću prijavu Tužilaštvu, jasno je da će sada ista biti dokompletirana sa samom arbitražnom presudom i njenim prilozima", navodi se u reakciji Energoinvesta.

#AminaČorbo #Arbitraža #BHGas #BiH #Energoinvest #Energoinvesta #FBIH #Gazproma #NAPba #TurskiTok #Tužilaštvu