Članak

KRIJU ODGOVORNOST

Energoinvest izgubio 22 miliona KM, a hvali se arbitražnom odlukom!

Piše: Amina Čorbo-Zećo @aminacorbozeco

Arbitražni sud u u Cirihu u Švicarskoj donio je odluku po kojoj su “BH-Gas” i kompanija “Energoinvest” dužni mađarskom prijevozniku “FGSZ”-u platiti 11,16 miliona dolara zbog promjene trase snabdijevanja Bosne i Hercegovine plinom iz Rusije, navodi se u zajedničkom saopštenju “Energoinvesta” i “BH Gasa” od 22. aprila.

Saopćenje Energoinvesta napisano na više strana imalo je samo jedan cilj, da se uprava ove kompanije sakrije, tačnije svoju ulogu u cijelom procesu.

Niti jedan dokument nije prezentovan u tvrdnjama Energoinvesta, te stoga Patria donosi dio dokomentacije koji pokazuje da nema nevinih i da se Energoinvest ne može sakriti.

Jasno je, dakle, da nakon raskida ugovora sa mađarskim transporterom Energoinvest i BH-Gas moraju platiti 11 miliona USD uz troškove advokata i troškove arbitražnog postupka.

Znači, po osnovu arbitražnog postupka koji je inicirao Energoinvest raskidom ugovora obaveza je plaćanja ove dvije federalne firme 22 miliona KM. Da ugovor nije raskinut, ne bi ni bilo plaćanja 22 miliona KM, te sada ovakav sudski ishod ne predstavlja nikakav uspjeh.

Podsjećamo da je raskinut ugovor za koji je Arbitražno vijeće konstatovalo da NEMA VIŠE SILE, a Energoinvest sa svojim advokatima, bazirali su odbranu na nedokazivoj činjenici da je bila viša sila.

Kada pogledamo medijske natpise Energoinvest u proteklom periodu je pokušao nametnuti priču da neće izgubiti ovaj spor i da će još izvršiti povrat inih miliona USD. Ako dvije federalne kompanije moraju platiti FGSZ-u 11 miliona USD, šta se desilo sa javnim obećanjem da neće ništa platiti po osnovu ovog arbitražnog postupka.

Vladu FBiH su 2020. godine ubijedili u nešto što se nije niti desilo niti se moglo desiti, a nanijela se nesaglediva šteta Energoinvestu i BH-Gasu, kao i Vladi FBiH.

Kako u svom saopćenju nigdje ne spominju svoj doprinos u zaključenju Aneksa 24. sa FGSZ, a navode da istog nije trebalo niti zaključiti, neka javnost prosudi čiji je potpis na ovom Aneksu i čije je ime navedeno na kraju ovog Aneksa.

Ujedno, u Pismu uvjerenja, koje je Bisera Hadžialjević potpisala u ime Energoinvesta navedeno je:

"saglasno izjavljuju da neće raskidati zaključeni Dugoročni ugovor o transportu gasa sa FGSZ. Objema kompanijama ne odgovara raskid ugovora sa FGSZ, jer Vlada FBIH Pismom uvjerenja naložila da se ugovor ispuni do kraja 2023. godine."

Pismo uvjerenja

Sada imamo situaciju da plaćamo i penale za transport gasa za FGSZ 11 miliona USD i plaćamo transport gasa preko Turskog toka.

Istovremeno, Vlada FBIH je koliko je poznato u dva navrata glasala jednoglasno o davanju garancija mađarskom transporteru FGSZ i to je objavljeno u Službenim novinama FBIH, ali nije objavljen stenogram sa Vlade FBIH o raspravi prilikom drugog glasanja, jer je to proglašeno SLUŽBENOM TAJNOM.

Stoga, valja istaknuti da hvalospjevi Energoinvesta o arbitražnoj odluci uopće ne stoje, jer moramo platiti 22 miliona KM, a to nije nikako pohvalno.

Inače, ugovor s Mađarima se samo trebao ispuniti do 2023. godine po odluci Vlade FBiH, a što su sve strane potpisale.

Prelazak na Turski tok dodatno je koštao FBIH 22 miliona KM i koštao je povećanjem cijene gasa za potrošače od 105%.

Inače, presuda arbitražnog suda došla je još prošle sedmice, ali saopćenje Energoinvesta u kojem su svi krivi, samo ne onaj ko je raskinuo ugovor, kasnilo je nekoliko dana, što je i razumljivo s obzirom d aje valjalo smisliti konstrukciju koju je jučer ponudio Energoinvest!

#AminaČorboZećo #ArbitražniSud #BHGas #BosnaHercegovina #Cirih #Energoinvest #FGSZ #Plin #Rusija #Švicarska #izdvojeno #BiH